Libor Dvořák: Litva je v ostrém sporu s Ruskem kvůli tranzitu do Kaliningradské oblasti

25. červen 2022

Je to pár dní, co Litva zavedla omezení ruského tranzitu přes své území do Kaliningradské oblasti, enklávě u Baltského moře rovněž patřící k Ruské federaci, ale sevřené právě mezi Litvou a Polskem. Moskva samozřejmě ihned rozhořčeně protestovala a odvolává se na tranzitní smlouvu z roku 2002, která byla podle ruského názoru tímto litevským krokem porušena.

Tato omezení samozřejmě nejsou svévolným krokem Litvy – je to jednoduše další evropská protiruská sankce. Přesto ji i Unie považuje za krok povýtce mimořádný – nejedná se přece o pohyb zboží mezi EU a Ruskem, ale v zásadě o záležitost vnitroruskou.

Čtěte také

Z tohoto pohledu k věci přistupuje Moskva a omezení pohybu mezi tzv. velkou zemí a Kaliningradem považuje za protiprávní. Protože však hlavním politickým cílem tohoto opatření je oslabení ruské ekonomiky, Unie ho využívá jako další protiputinskou páku. Kromě toho je strategicky výhodné zabránit problematickým dodávkám do města, kde je hlavní základna ruské Baltské flotily a v jehož okolí jsou rozmístěny ruské jaderné střely.

Přesto tu o žádnou blokádu, na kterou si stěžuje Moskva, rozhodně nejde. Jak už bylo řečeno, nejedná se o omezení dovozu veškerého zboží, ale jen toho, na které se už teď vztahují jiné evropské sankce – z přepravy jsou tak vyloučeny třeba kovy, stavební materiál a podobně. Osobní přeprava je stoprocentně zachována.

Litva jen respektuje sankce

Čtěte také

Sám kaliningradský gubernátor přitom upozorňuje, že celá oblast se dá v podstatě bez problémů zásobovat po moři, jedině že to bude dražší. Přesně to ale Unie svým nejnovějším krokem sleduje. A rozhodně neplatí pohotové tvrzení Putinova mluvčího Dmitrije Peskova, že omezení tohoto tranzitního spojení „porušuje absolutně všechno na světě“. Škoda, že pan Peskov není schopen touto optikou nahlížet ruskou okupaci Ukrajiny.

Z Moskvy už se ozvala i zcela oficiální stanoviska. V nótě ruského ministerstva zahraničí se praví, že pokud nebude co nejdříve stoprocentně obnovena veškerá nákladní doprava do Kaliningradu, „Rusko si vyhrazuje právo na kroky, směřující k ochraně ruských národních zájmů“.

Libor Dvořák

S oficiálním stanoviskem k omezení ruského tranzitu samozřejmě přišla i Litva, jejíž premiérka Ingrida Šimonite prohlásila: „Zaprvé. Jakékoli řeči o blokádě Kalinigradu jsou lživé. Zadruhé. Litva jen respektuje sankce, zavedené EU proti Rusku v souvislosti s jeho agresí proti Ukrajině. Zatřetí. Toto omezení se opravdu týká jen strategických položek.“

A zcela jednoznačně vše shrnul mluvčí amerického státního departmentu Ned Price. „Podporujeme naše spojence, a tedy i Litvu. Respektujeme článek 5 Washingtonské smlouvy: útok na jednu členskou zemi NATO je útokem na všechny,“ říká pan Price. Snad tento vzkaz nepřeslechli ani v Kremlu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio