Libor Dvořák: Jurij Kara navrhl zákaz amerických filmů v Rusku

20. září 2014

Kara s tímto návrhem přišel ve středu na expertní radě, již uspořádala dnes poněkud pozapomenutá Všeruská lidová fronta, již před pár lety nechal založit a pak i organizačně dobudovat Vladimir Putin – tehdy jako protiváhu poněkud znejistělé proprezidentské „strany moci“ Jednotné Rusko. Jednalo se tedy v prostředí, jednoznačně podporujícím ruskou hlavu státu.

Režisér Kara, mimo jiné známý velmi dobrými filmy Zítra byla válka či Mistr a Markétka má k Putinovi velice blízko, a tak nepřekvapí ani takováto jeho slova: „Mám za to, že dokud Američané své sankce uplatňují, je třeba předvádění všech amerických filmů v našich kinech zakázat a totéž bych udělal i v televizi. Anebo bych je přinejmenším varoval a pohrozil jim.“ Pro pořádek dodejme, že tato slova zazněla na poradě, věnované projektu Principů státní kulturní politiky.

Podle Karova názoru by takové opatření velmi prospělo ruskému filmu, jemuž by se v distribuci uvolnil prostor. V jeho argumentaci zaznělo, že k ruskému filmovému publiku se nedostávají filmy, které by líčily osudy ruských národních hrdinů. Jurij Kara zkrátka dnes patří ke kohortě nejvěrnějších ruského prezidenta.

Čtěte také

S podobným, ale poněkud umírněnějším návrhem vystoupil jiný slavný ruský patrioticky orientovaný filmař a spolupředseda Ústředního štábu Všeruské lidové fronty Stanislav Govoruchin. Ten se domnívá, že americké snímky v ruských kinech je třeba zčásti potlačit a zvýšit v ruské distribuci podíl filmu evropského, korejského a íránského.

Govoruchin výslovně uvedl, že podobná politika musí být měkká, ale že si neumí představit, jak to zařídit. My k tomu připomeňme, že Govoruchin, který s hurávlasteneckými nápady přicházel již v dobách Borise Jelcina, je jedním z iniciátorů nedávno přijatého kontroverzního zákona, který zakazuje nespisovný a vulgární slovník v literárních divadelních a filmových dílech.

Filmová klapka

V každém případě nejde o první pokus vytlačit z ruských filmových pláten západní filmy. Už v dubnu kupříkladu sám premiér Medveděv vládě doporučil, aby zavedla cla na nízkorozpočtové západní filmy, které se do Ruska zpravidla dostávají jako součást různých „filmových balíčků“.

Vysvětlení celé této iniciativy je celkem jasné: ve vzniklé nervózní atmosféře kolem Ukrajiny se každý z ruských domácích producentů čehokoli snaží ze situace vytřískat co nejvíc, a je lhostejné, zda jde o filmaře či výrobce hovězího.

autor: ldo
Spustit audio