Libor Dvořák: Jak může skončit ruský útok na Ukrajinu

5. srpen 2023

Základní závěry zprávy proslulého londýnského Chatham House jsou jasné: Výsledek války na Ukrajině bude mít mimořádný vliv na příští fungování celé soustavy evropské bezpečnosti.

Čtěte také

Tento nový text analyzuje pravděpodobnost vítězství Ukrajiny v celé válce a zdůrazňuje, že „západní politici musejí dospět k vizi takového světa, v němž bude zajištěna územní celistvost a skutečná nezávislost Ukrajiny, ale v němž bude zároveň omezena schopnost Ruska ohrožovat své sousedy vojenským vpádem a následnou agresí“.

Představy o konci války jsou však různé – počínaje naprostým vojenským vítězstvím Ukrajiny a obnovením jejích hranic z roku 1991 a konče souhlasem s některými územními ústupky ve prospěch Ruska.

Čtěte také

Vědecký pracovník Chatham House Keir Giles při představování této nejnovější zprávy svého pracoviště výslovně uvedl: „Veškeré tzv. mírové iniciativy od výzev k okamžitému zastavení palby přes případná jednání o kompromisech anebo ukrajinských územních obětech mají jeden společný rys: jejich autoři se víc než porážky Ukrajiny bojí porážky Ruska.“

Stejně tak podle Gilese neplatí některá tvrzení, že Západ pro Ukrajinu už udělal vše myslitelné, naopak: tento analytik si myslí, že Ukrajina dnes platí za počáteční neochotu Západu rovnou ji řádně, a hlavně rychle vyzbrojit. Ostatně právě proto jsou výsledky ukrajinské protiofenzívy mírně řečeno tak rozpačité.

Jaká je nejlepší možnost?

Vědecká pracovnice americké Rady pro mezinárodní vztahy Liana Fixová je ještě rezolutnější: „Nejlepší variantou ukončení této války je drtivá vojenská porážka Ruska.“

Tato odbornice upozorňuje také na fakt, že „absence masivních vojensko-technických možností ukrajinské armády Rusům umožnila, aby se dobře připravili, zakopali a zaminovali obrovská území“.

Libor Dvořák

Liana Fixová zároveň nevidí perspektivu případné změny moskevského režimu a tím spíš proměny Putinovy politiky. Místo toho abychom vládci Kremlu dávali možnost diktovat podmínky jakýchsi mírových jednání, musí Západ zcela změnit „politický kontext kolem ukrajinské protiofenzívy, především přesně stanovit podmínky a lhůty vstupu Ukrajiny do NATO a pak i do EU.

Inu, zlatá slova, teď už je jen realizovat. Spoléhat na Putinův návrat do vod zdravého rozumu je opravdu jen bláhová iluze.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio