Libor Dvořák: Fenomény ruské agrese podle Mychajla Podoljaka

12. červenec 2023

Jedna z nejznámějších osobností současné ukrajinské politické scény, poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, se v rozhovoru pro server Meduza zamýšlí nad řadou důležitých fenoménů právě probíhající války.

Reaguje například na poslední dobou rozšířený názor, že současný dosti pomalý průběh ukrajinské protiofenzivy je dán změnou strategie, a to v tom smyslu, že Ukrajinci se soustředí především na likvidaci živé síly nepřítele. Podle pana Podoljaka je ukrajinská strategie stabilní: soustřeďuje se na útoky na základních směrech a samozřejmě i na snahu snížit stavy použitelných ruských vojáků.

Čtěte také

Tento akcent je pochopitelný: ruská mobilizační rezerva je nepoměrně vyšší než ta ukrajinská a čím víc ruských vojáků se tak či onak podaří z boje vyřadit, tím nesnadnější pro nepřítele bude v rámci fronty své jednotky operativně přesouvat.

Zajímavý a důležitý je názor tohoto špičkového ukrajinského politika na stále častější západní tvrzení, že tato válka je vojensky neřešitelná a spěje do fáze zamrzlého konfliktu. Podle Podoljaka je to nemyslitelné, protože nejen Ukrajina, ale i Rusko rychle vyčerpávají své finanční i materiální možnosti a dlouhodobé zakonzervování současného stavu jednoduše nebude v jejich silách.

Co je ale nejpodstatnější: Dokud bude u moci Putin, jakékoli rozhovory jsou nemyslitelné a nezbývá tedy než dál bojovat do vítězného konce. Pokud Ukrajina prohraje, bude to znamenat konec její státnosti a vznikne tu primitivní loutkový útvar s postupně stále rozplizlejší etnickou identitou.

Libor Dvořák

A co Rusko v takovém případě? Tam budou jen vzrůstat šovinistické, expanzionistické, revanšistické nálady. Toto Rusko bude dál a stále silněji generovat nová rizika nejen pro Ukrajinu, ale i pro další, hlavně evropské země. Pokud tedy jde o konec války, Mychajlo Podoljak nevidí jediný scénář, na jehož konci by Rusko existovalo v dnešní politické podobě.

Jinými slovy: pomáhejte nám ještě víc a ještě podstatněji, abychom zvítězili my. Tím totiž pomůžete i sami sobě!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio