Libor Dvořák: Další soud s Navalným

7. červen 2023

Zakladatel Fondu boje s korupcí a zřejmě nejpronásledovanější ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se opět stává těžištěm celosvětového zájmu. Pouhé dva dny po svých 47. narozeninách absolvoval před soudem, uspořádaným přímo ve věznici ve Vladimirské oblasti, předběžné slyšení. 19. června by měl celý soud tamtéž vyvrcholit. Politikova tisková mluvčí Kira Jarmyšová vyslovila obavu, že v tomto procesu by se Navalnyj mohl dočkat naprosto hrůzného až třicetiletého trestu.

Připomeňme si ale, jak se Navalného martyrium před ruskými soudy postupně vyvíjelo.

Čtěte také

Vše začínalo kauzami Kirovles a poté Yves Rocher, kdy byl Alexej, ve druhém případě společně s bratrem Olegem, souzen pro majetkové trestné činy, což je pro toto období příznačné: z politických odpůrců režimu se pro ruskou justici stávali obyčejní kriminálníci.

Alexej tehdy dostal pětiletý trest, který se naštěstí změnil z nepodmíněného v podmínku. Podobné to bylo v případu Yves Rocher, kdy se Alexej dočkal podmíněného trestu a finanční pokuty, kdežto jeho bratr Oleg opravdu skončil za mřížemi.

Někdo začít musí

Dramaticky se situace vyvinula v létě roku 2020, kdy Alexej Navalnyj čelil zákeřnému útoku neznámou látkou typu novičok a na doléčení byl dopraven do známé berlínské nemocnice Charité.

Čtěte také

A drama vrcholí: po půlroce německého léčení se Alexej Navalnyj uprostřed ledna 2021 vrací do Ruska, hned na letišti je zadržen a už 2. února je mu trest v kauze Yves Rocher z podmíněného změněn na nepodmíněný. Od té doby soudů i let nesvobody, k nimž je odsouzen, neustále přibývá – aktuálně je těch let už devět.

V nejnovějším případu bude Navalnyj souzen za činy sice nedokázané, zato však vyloženě politické – například za organizaci extremistického uskupení, za vyzývání k extremismu, za jeho financování, či dokonce za snahy rehabilitovat nacismus.

Libor Dvořák

Zbývá už si jen položit otázku, čím se Navalnyj Putinovu režimu tak příčí. Odpověď je poměrně jednoduchá: hlavně tím, že se ho nebojí. Je ovšem téměř jisté, že v tomto vystrašeném Rusku mnoho následovníků mít nebude. Na druhé straně je stejně jisté, že někdo začít musí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio