Libor Dvořák: Co dojednal Kim Čong-un v Rusku

20. září 2023

Během nečekaně dlouhé šestidenní Kim Čong-unovy návštěvy ruského Dálného východu nebyla podepsána ani jedna oficiální dohoda. I přesto je ale jasné, oč tu šlo. Tady se rozhodně nic podepisovat nemusí.

Oba vůdci se 13. září sešli na kosmodromu Vostočnyj, vzdáleném pouhých 130 km od severokorejské hranice.

Čtěte také

Právě toto poněkud nečekané místo rovnou symbolicky signalizovalo, že Severní Korea má zájem o ruské kosmické technologie, které by jí pomohly v zatím neúspěšném vesmírném programu, od nějž si diktátor Kim slibuje hlavně vynášení špionážních satelitů.

To se jeho zemi zatím nedaří. Kim si prohlédl také výrobní závody ruské vojenské letecké techniky, například v Komsomolsku na Amuru.

Oč tu šlo Vladimiru Putinovi, bylo jasné předem: ruské armádě se ve válce na Ukrajině začíná významně nedostávat především střeliva pro dělostřelectvo, a to hlavně pro kanóny starší, ještě sovětské provenience.

Putin v naprosté izolaci

Čtěte také

Není přitom tajemstvím, že takovéto munice má Severní Korea na skladech miliony kusů. Ve hře jsou ovšem i severokorejské raketové systémy kratšího doletu. Tohle všechno se ruské armádě na Ukrajině bude moc a moc hodit.

Hodili by se samozřejmě i noví vojáci, zejména proto, aby Rusko nemuselo už zanedlouho vyhlašovat novou mobilizaci, která by pár měsíců před ruskými prezidentskými volbami působila ještě nesympatičtěji než kdykoli jindy. Putinův mluvčí Peskov ovšem prohlašuje, že o severokorejských dobrovolnících pro ukrajinskou frontu se na ruském Dálném východě nyní nejednalo.

Libor Dvořák

Jinou věcí je, jakým poselstvím je Kimova návštěva Ruska pro svět. Zatímco tomu ruskému je oficiálními prokremelskými médii prezentována jako důkaz, že Vladimir Putin se neocitl v naprosté mezinárodní izolaci, jak to popisuje Západ, právě pro západní svět je to signál přesného opaku: ruský prezident se dnes může osobně stýkat víceméně jen s vyvrheli Kimova či Lukašenkova typu, což přesně charakterizuje zvrhlou podstatu jeho vlastního režimu, který stále více připomíná stalinský.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio