Libor Dvořák: Co bude s uvězněnou pilotkou Savčenkovou?

19. duben 2016

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes potvrdil, že dosáhl ve včerejším večerním telefonátu dohody se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem ohledně výměny vězněné ukrajinské pilotky Nadi Savčenkové.

Porošenko neuvedl, na čem je dohoda založena, ale spekuluje se o výměně za dva ruské rozvědčíky, odsouzené v pondělí v Kyjevě za podněcování terorismu.

Pragmatická dohoda – taková je asi nejlepší charakteristika toho, co si spolu včera pozdě večer telefonicky dojednali Petro Porošenko a Vladimir Putin.

Ukrajinská letecká navigátorka Naďa Savčenková, která byla minulý měsíc v jihoruském Doněcku odsouzena k nepodmíněnému trestu v trvání 22 let, bude s největší pravděpodobností vyměněna za dva ruské agenty, Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Ti právě včera dostali každý 14 let za údajné podněcování terorismu na východní Ukrajině.

Čtěte také

Ruské aspirace byly původně mnohem velkorysejší: předmětem obchodu neměli být dva v podstatě řadoví ruští příslušníci vojenské rozvědky GRU, ale především ruský obchodník se zbraněmi Viktor But, který výzbrojí i střelivem zásoboval například kolumbijské levicové partyzány a stal se i svrchovaně záporným hrdinou akčního filmu.

Toho mají v rukou už od roku 2008 Spojené státy a tamní soud mu za jeho prokázané zločiny udělil úhrnný trest ve výši 25 let nepodmíněně.

Logo

Když už mluvíme o té prokázanosti: Obhajoba Nadi Savčenkové celkem jednoznačně doložila, a to na základě záznamů mobilních operátorů, že její mandantka byla v době, kdy měla řídit palbu, která zabila dva ruské novináře, už nejméně hodinu v ruském zajetí. Přesto soud v Doněcku rozhodl tak, jak rozhodl.

Oba ruští agenti, o nichž ruská úřední místa říkají, že v době zadržení už nebyli příslušníky ruské armády, sami sebe přesně v duchu ruské oficiální legendy označují za pracovníky milice Luhanské lidové republiky. Jevgenij Jerofejev pak dnes pro ruské informační servery prohlásil, že trest pro něj a Alexandrova je jen pomsta za rozsudek nad Savčenkovou.

Čtěte také

Mnohem pravděpodobnější ale je, že i včerejší kyjevský soudní verdikt je jen součástí dvoustranné dohody: My jsme vám odsoudili Savčenkovou, vy nám odsuďte Jerofejeva a Alexandrova – a pak si je vyměníme. Ruka do ohně se za to dát nedá, ale bylo by to nejpřirozenější.

Je samozřejmě otázka, o čem oba prezidenti hovořili ještě. Jistě to byla situace právě na východní Ukrajině, ale jen těžko lze předpokládat, že by v této otázce mohli dospět k něčemu pozitivnímu.

Minský proces je prakticky mrtvý a současný status quo zřejmě vyhovuje nejen Moskvě, která tímto zmrazeným konfliktem bude dál destabilizovat situaci na Ukrajině, ale kupodivu i Kyjevu, protože ten může současné těžké hospodářské potíže země svádět právě na tento neřešený konflikt.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio