Libor Dvořák: Atentát v Petrohradě označil Putin za teroristický čin

28. prosinec 2017

V Petrohradu došlo včera v půl sedmé večer v supermarketu Perekrjostok k poměrně slabému výbuchu, který měl za následek deset zraněných.

Přestože úřady nejdřív tento incident nekvalifikovaly jako teroristický útok a mluvily jen o „pokusu o vraždu dvou a více osob“, dnes už musel terorismus připustit i ruský prezident Vladimir Putin. Shrňme si nejdřív, co přesně se stalo.

Včera v 18:33 hodin místního času se v supermarketu uprostřed ruské severní metropole ozval relativně slabý výbuch (později se ukázalo, že šlo o nálož o síle asi 20 dkg TNT).

Přestože úřady nejdřív tvrdily, že šlo o havárii plynového rozvodu a o něco později se razila verze, že nešlo o terorismus, ale jen o pokus o vraždu jedné a více osob, nakonec musel petrohradský Vyšetřovací výbor s pravdou ven.

Centrem Petrohradu otřásl výbuch

Vnitřní kamerový systém totiž zachytil statného muže „neslovanského vzezření“ (zřejmě Kavkazana nebo příslušníka některého středoasijského národa), který do supermarketu vešel s batohem. Ten pak odložil, chvíli předstíral zájem o zboží na regálech a pak už bez jakéhokoli zavazadla odešel.

Kooperovat se světem

Dnes už, shodou okolností při vyznamenávání účastníků ruské antiteroristické operace v Sýrii, teroristický útok musel připustit i prezident Putin. Mimo jiné řekl: „Patrně si umíte představit, co by se dělo, kdyby se tisíce či přinejmenším stovky dobře vyškolených a zkušených teroristů vrátily z blízkovýchodních bojišť.“

Jenže přesně tohle už se patrně děje. Jak Putin, tak ministr obrany Šojgu už před časem připustili, že v řadách IS působí 4 a půl až 5 tisíc ruských občanů. Když si uvědomíme, že v Sýrii a Iráku podle některých údajů zůstává už jen asi tisícovka aktivních bojovníků, je nasnadě, že mnozí z těch zbývajících míří do svých původních domovů.

Libor Dvořák

Pro Rusko je už jen představa podobného vývoje víc než znepokojivá: časté souboje silových složek s teroristy hlavně v severokavkazské oblasti jasně dokazují, že terorismus má silné zázemí i přímo v Ruské federaci a že potřít tyto organizace je alespoň zatím téměř nemožné.

O to důležitější je v této situaci mezinárodní spolupráce v oblasti boje proti terorismu – tím spíš, že v podmínkách pro Rusko dosti tíživé izolace, a to jak ekonomické, tak diplomatické, je to možná jediné kolbiště, na němž v tomto okamžiku může se světem plnokrevně kooperovat.

Docela nedávno se něco takového mimochodem Rusku podařilo v součinnosti s americkými tajnými službami.

autor: ldo
Spustit audio