Leona Šmelcová: Gibraltarská „operace svoboda“, oblast finišuje očkování

16. březen 2021

Evropa má svého očkovacího premianta. Gibraltar počítá s dokončením vakcinace svých obyvatel v několika příštích dnech. Do konce března by zámořské teritorium Spojeného království na jihu Pyrenejského poloostrova mělo proočkovat populaci starší šestnácti let i několikatisícovou přeshraniční pracovní sílu.

Gibraltar je malá oblast se zhruba 33 tisíci obyvateli, což je bezesporu jeden z hlavních důvodů bleskové vakcinace. Nicméně k úspěšné akci vedlo příčin hned několik. Předně – souvislý přísun očkovacích látek z Londýna.

Čtěte také

Gibraltar nezaznamenal žádný výpadek v dodávkách, mezi nimiž převažovaly vakcíny Pfizer/BioNTech. Pomohl i fakt, že oblast, o níž se Británie více než 300 let přetahuje se Španělskem, je z velké míry závislá na cestovním ruchu. Roční útlum místní tvrdě zasáhl a mnozí skončili bez práce. Svou roli hraje i rozloha – Gibraltar měří jen něco málo přes 6,5 kilometrů čtverečních, což je v případě distribuce vakcín výhoda.

Nicméně žít na území o velikosti okresního města má i své zápory. Po několikaměsíčním lockdownu si tamní obyvatelé nepřejí nic víc než znovu otevřít hranice a alespoň na chvíli opustit Skálu, jak výčnělku u Gibraltarského průlivu říkají Britové. Mnozí místní, kteří jsou zvyklí vyrážet přinejmenším o víkendu do sousedního Španělska, přiznávají, že už ve své domovině pociťují jistou klaustrofobii.

Návrat k normálnímu životu

„Když žijete v populaci, která je takto malá, pochopíte, jak důležité je nechat se očkovat, protože jste navzájem dobře propojení, víte, kteří další lidé dostali vakcínu, a víte, že to je dobré pro váš národ,“ vysvětlila tamní ministryně zdravotnictví Samantha Sacramento velký zájem o očkování mezi Gibraltařany.

Čtěte také

Vakcínu dosud odmítlo jen necelých 3,5 procenta obyvatel. V oblasti se v uplynulém roce koronavirem nakazily více než 4000 lidí, 93 z nich zemřelo. Nejvíce obětí si nákaza vyžádala letos v lednu a únoru. Nyní mnozí doufají, že mají epidemii za sebou. Gibraltarské úřady začaly pozvolna uvolňovat opatření, otevřely se školy i restaurace, byť tam stále platí povinnost roušek, maximálně šesti lidí u stolu a zákaz alkoholu. Dál platí i zákaz nočního vycházení.

„Zahájili jsme takzvanou operaci svoboda, nicméně obezřetnou,“ uvedla Sacramento s tím, že je třeba začít žít zase „trochu lidštěji“ a mít možnost nadechnout se čerstvého vzduchu. Nový začátek si tamní obyvatelé spojují s 30. březnem. Ten den se na území uskuteční kvalifikační zápas Světového poháru ve fotbale, Gibraltar versus Nizozemsko.

Leona Šmelcová

Stadion se bude moci z poloviny zaplnit diváky. Fanoušci ale budou muset prokázat, že jsou buď očkovaní, nebo nemoc prodělali a mají imunitu. I to bude zkouška.

Gibraltar teď podobně jako Evropská unie řeší návrhy digitálních očkovacích pasů v naději, že by u nich záhy mohla začít turistická sezóna. I přes určité obavy z nových variant nákazy převažuje na Gibraltaru pozitivní nálada. Obyvatelé Skály už totiž mají – na rozdíl od zbytku Evropy – návrat k relativně normálnímu životu snad na dosah.

Autorka je novinářka

Spustit audio