Leona Šmelcová: Dříve nebo později každý zmokne, brazilský prezident Bolsonaro přirovnává koronavirus k dešti

9. srpen 2020

Brazilský prezident Jair Bolsonaro skončil na práškách. Antibiotika mu napsal jeho lékař kvůli potížím s plícemi, které mu údajně způsobil koronavirus.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Tedy onemocnění, které pětašedesátiletý prezident opakovaně zlehčuje a které si v Brazílii dosud vyžádalo takřka sto tisíc obětí.

Čtěte také

Sám Bolsonaro kvůli němu strávil v izolaci tři týdny, ten minulý ale znovu vyrazil na hromadné veřejné mítinky po vlasti. To ještě netušil, že pozitivní test záhy bude mít i jeho žena Michelle a naposledy tento týden už osmý ministr jeho vlády Jorge Oliveira.

„Čeho se bojíte, čelte tomu,“ prohlásil Bolsonaro a dodal, že virus, který zemi decimuje, je jako „déšť“. Dříve nebo později prostě každý zmokne.

Brazílie každý den zaznamenává rekordní přírůstky v počtech nakažených, zásadní rozhodování o protivirových opatřeních ale i nadále zůstává na jednotlivých státech a samosprávách.

A nařízení, která tamní představitelé volí, Bolsonaro víceméně podrývá a zesměšňuje. Skoro se zdá, že zlehčování onemocnění se stalo základním bodem jeho působení v nejvyšším úřadu.

Vzhledem k tomu, že země nemá jasné federální vedení ani žádný společný plán, jak s nákazou bojovat, situaci se nedaří ani stabilizovat, a už vůbec ne zmírnit. Zatímco řada ostatních států – včetně toho našeho – se připravuje na druhou vlnu, v Brazílii zatím nedosáhla vrcholu ani ta první.

Počet mrtvých tento týden přesáhl 96 tisíc, nakažených jsou bezmála tři miliony a řada nemocnic hlásí, že jejich kapacity jsou vyčerpané a hrozí, že nebude místo pro nové pacienty.

Politický osud v rukách viru

Čtěte také

Už teď je jasné, že vzestup, nebo pád Bolsonara, který by svůj post za dva roky rád obhájil, bude záviset na dalším vývoji nemoci. Přesto navzdory rostoucí kritice kvůli chaotickému řízení krize a zarputilému boji proti demokratickým institucím, hlavně nejvyššímu soudu, v průzkumech vede.

Důvodů je několik. Podle některých mu pomohlo nařízení vlády zavést pro ty nejchudší dočasný koronavirový příspěvek. Svou roli ale hraje především fakt, že opozice nemá žádného silného protikandidáta, který by Bolsonara vyzval k souboji o křeslo v paláci Planalto. I když některá jména už se objevují.

Jedno je protřelé, jde o bývalého prezidenta Lulu da Silvu, kterého polovina národa dodnes miluje. Jenže ta druhá půlka ho stejně tak nenávidí. Poslední dobou se tak mluví o Josém Doriovi, guvernérovi São Paula. Bývalý stoupenec a nynější rival prezidenta získává body díky způsobu, kterým čelí krizi v koronavirem nejzasaženější oblasti.

A skloňuje se i jméno Sérgia Mory, žalobce, který před časem dostal k soudu dvě bývalé hlavy státu. Pozdější ministr spravedlnosti v Bolsonarově vládě prezidentův kabinet zjara opustil, aby se stal jedním z jeho nejhlasitějších kritiků.

Jakkoli se v Brazílii pozvolna uvolňují opatření, například v Riu povolili koupání v moři a v São Paulu znovu otevřeli bary, koronavirový déšť, jak by řekl Bolsonaro, se v zemi zdaleka nevypršel. A ruka, která by se chopila deštníku, tam žalostně chybí.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související