Leo Pavlát: Drahoušek zákazník

29. květen 2012

Česká spořitelna, a hlavně její klienti to teď mají těžké: Emailovou poštu zákazníků této banky totiž zaplavily podvodné dopisy, lákající důvěrné informace o bankovních účtech: přístupové kódy, piny, hesla. Jak jsem se dozvěděl, takovému počínání se anglicky říká "phishing". Tohle slovo, jen jinak psáno, znamená "rybaření", jenže tentokrát nejde o pár ryb, ale o hodně peněz.

Ti, co rozhazují své sítě po internetu a házejí návnady do našich emailových schránek, si počínají celkem zručně: Upozorňují, že někdo přes web vybírá peníze z našeho účtu, a nyní, na základě nezbytného ověření údajů, je třeba rychle zabránit další ztrátě.

Takže, prosím, zašlete na udanou adresu své přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Jiné vzkazy varují, že pokud Česká spořitelna do pár hodin požadované informace neobdrží, bude náš účet u ní zrušen. Další variantou stejného podvodu je oznámení, že naše platební transakce byla zamítnuta, pročež bychom se měli rychle obrátit na webové stránky internetového obchodníka banky. A i tentokrát se od nás čeká, že sdělíme data k obhospodařování našeho účtu.

Takových počítačových vzkazů jsem v posledních dnech dostal desítky a nedá se tvrdit, že by podvodníci neměli fantazii. Když Česká spořitelna začala upozorňovat na praktiky podfukářů, obdržel jsem maily prakticky stejného znění, jen s malým dodatkem: abych na připojeném internetovém odkazu verifikoval emailovou adresu spořitelny.

I tudy mohla vést cesta k mým bankovním údajům stejně jako kdybych se přihlásil o 2000 korun přislíbených za vyplnění dotazníku ke zlepšení bankovních služeb. Jaké údaje by také bylo třeba vyplnit, si každý lehce domyslí.

Podvodníci toužící po našich úsporách loví nenapravitelné naivky a důvěřivce stejně jako lidi přes míru úzkostné či naopak bezmyšlenkovitě pedantsky pořádné. Mají políčeno na ty, kdo kvůli pár korunám zapomenou na opatrnost, i na ty, kdo by s internetovými lapky chtěli zatočit.

Včera jsem se dozvěděl, že podvodných mailů bylo rozesláno několik miliónů, nachytalo se pár jedinců. Internetoví zloději tak nejspíš zažívají pořádnou frustraci, a možná i proto začali svou práci poněkud flákat. S posledním emailem, který jsem od nich obdržel, se moc nevyznamenali. Nechali ho přeložit počítačově, v textu se střídají písmena latinky a azbuky, slova česká i anglická.

"Drahoušek zákazník," píší mí neznámí pobertové. "Tato is tvuj funkcionár oznámení dle Ceská Sporitelna aby clen urcitý služba dát pozor pod vule být deactivated a odstranit kdyby nedošlo k obnovit se bezprostrední. Predešlý oznámení mít been poslaný až k clen urcitý žaloba dotyk pridelil až k tato úcet." Takhle dopis pokračuje ještě chvíli. U data na jeho konci je napsáno "skonání" a neznámý pisatel se se mnou loučí slovy: "Být zavázán tebe do using SERVIS Internetbanking. My ocenit tvuj obchod a clen urcitý príležitost až k sloužit tebe."

Já také oceňuji tento vzkaz jako přiznání neúspěchu a pevně doufám, že žádný jiný již od internetových lupičů nedostanu.

Autor je ředitel Židovského muzea v Praze

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.