Lampu pohání galvanický článek se slanou vodou

28. srpen 2015

Filipínská začínající firma SALt Corp. přišla s jednoduchým galvanickým článkem, který po naplnění sklenicí slané vody údajně dokáže napájet LED lampičku elektrickým proudem po dobu 8 hodin. Ve skutečnosti však není energie čerpána ze slané vody, ale z postupné degradace materiálu kovových elektrod.

Motivací firmy SALt (Sustainable Alternative Lighting) prý bylo nabídnout obyvatelům sedmi tisíc filipínských ostrovů jednoduchý, dostupný a na různých infrastrukturách co nejvíce nezávislý systém osvětlení. Firma chce zásobovat autonomními systémy osvětlení chudé filipínské komunity, žijící často v primitivních podmínkách, přičemž při jejich distribuci počítá se sítí neziskových a charitativních organizací.

Galvanický či elektrický článek je údajně možné spustit po přidání dvou polévkových lžic soli (cca 30 gramů) a litru vody (volitelně je možné použít i mořskou vodu, která typicky obsahuje cca 35 gramů soli na 1000 gramů vody). Takto vzniklý elektrolyt je prostředníkem energetické výměny, která se odehrává během postupného rozpouštění elektrod. Trvanlivost anody v galvanickém článku prý činí zhruba půl roku. Pak je třeba opotřebované elektrody vyměnit za nové.

Autoři LED lampy a napájecího článku (Aisa Mijeno z filipínské De La Salle University, Raphael Mijeno a Joefrey Frias) však neříkají, z jakého materiálu jsou elektrody vyrobeny. Můžeme se jen dohadovat, zda jde například o hliník, zinek nebo měď. Lampa SALt může podle výrobce dobře nahradit svíčky, petrolejové lampy nebo vysoce neekologické bateriové svítilny, avšak její ekologický přínos je přesto diskutabilní, vzhledem ke zřejmě nemalé energetické či ekologické náročnosti předchozí výroby kovových elektrod, které je třeba po jisté době v článku vyměňovat.

Budoucí verze galvanických článků SALt budou údajně schopny také dobíjet přenosné elektronické přístroje, třeba mobilní telefony. První verze osvětlovací soupravy (lampička + galvanický článek) bude pro zájemce k dispozici asi na přelomu roku, její cena zatím nebyla stanovena. Z řad odborníků se však také ozývá kritika, že se firma snaží pod rouškou ekologické a sociální rétoriky spíše prodat předražený a banální výrobek.

Zdroje: Phys.Org, Futurism, WebUrbanist, Laser Focus World, SALt Corp, GizMag, Asian Scientist

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio