Kultura informačního věku

23. prosinec 2010
Třetí dimenze

Kultura jako pojem má stovky definic. Ve změti názorů hledáme aktuální orientační body...

Neodmyslitelnou součástí dějin lidstva jsou dějiny kultury. Lze říci, že vztah člověka k estetické rovině vlastního života je ukázkou vyspělosti civilizace. Dnešní moderní společnost začala kulturu a umění monopolizovat k vlastním cílům. Ve hře o společenské postavení začala kultura hrát významnou roli. Současnému sociologickému pohledu na kulturu se věnujeme v dnešní Třetí dimenzi.

Logo

Co nám říká současné umění? Jaké úlohy naplňuje v rámci celku společnosti? Jaká je podpora a reflexe kultury v médiích? Lze spojovat kulturu bezprostředně s ekonomikou?

Hosty Petra Mančala jsou Doc. Pavel Vašák, DrSc., český literární teoretik, textolog a editor, Lubomír Brožek, místopředseda obce spisovatelů, a nakladatel Stefan Szerynski.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 20. prosince do 24. prosince:

Pondělí: počítačová kriminalita
Úterý: misie včera a dnes
Středa: Vánoce disidentů
Čtvrtek: kultura informačního věku
Pátek: na skok do Súdánu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.