Kritický okamžik

14. únor 2003

V centru pozornosti celého světa se dnes ocitnou Hans Blix a Muhammad Baradej. Od jejich vystoupení v Radě bezpečnosti očekávají Spojené státy a Velká Británie konečný důkaz o nezbytnosti odzbrojení Iráku vojenskou akcí, naopak Irák očekává, že jejich svědectví o situaci útoku zabrání. Zbrojní inspektoři budou věcní, jejich zpráva bude vyvážená, takže si v ní každá strana najde to, co chce slyšet, a co se jí hodí.

Vše nasvědčuje tomu, že Rada bezpečnosti vojenskou akci proti Bagdádu neschválí a americký prezident bude stát před rozhodnutím, zda i za takové situace vydat rozkaz k útoku. Není pochyb o tom, že koncentrace letadlových lodí v Perském zálivu a drsná válečná rétorika Američanů přiměla Saddáma Husajna přistoupit na prakticky všechny požadavky vznesené zbrojními inspektory. Bude-li Saddám odzbrojen bez použití síly, stane se tak bez diskuse pouze díky tlaku, který vyvinul Bush. Držet prst na spoušti a nakonec nevystřelit by byla nejlepší strategie, jak zneškodnit nebezpečného diktátora a současně utlumit sílící protiamerické nálady. Naopak zaútočit na Irák by kromě strategicky nevýznamného vojenského vítězství nad Saddámem znamenalo zásadní zpochybnění role OSN, vážnou krizi v Severoatlantické alianci a obtížně předvídatelný politický vývoj v arabském a islámském světě, kde Američané riskují ztrátu dosavadních spojenců.

Naši politici by asi za dané situace neměli Bushe kritizovat, protože tlak na Saddáma platí. Neměli by ho ovšem ani neuváženě podporovat. Nelze totiž vyloučit, že Bush zvolí válku, ve které budou zabíjeni a mrzačeni lidé. S tlakem na diktátora, který prokazatelně porušuje lidská práva, nelze než souhlasit. Spoluodpovědnost za masakr lidí, které Saddám terorizuje, ovšem zapotřebí nemáme.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.