Krevní testy na priony jsou na dohled

24. září 2010

Tým Claudia Sota z University of Texas odhalil priony v krvi křečků, kteří byli nakaženi tímto původcem smrtících degenerativních onemocnění mozku. Vědcům se podařilo najít priony v krvi zvířat, která ještě nevykazovala žádné příznaky onemocnění. Výsledky Sotova týmu jsou příslibem pro včasnou diagnózu a nakonec snad i účinnou léčbu smrtelné Creutzfeldt-Jakobovy choroby.

Jednou z hlavních potíží boje proti prionovým chorobám je jejich pozdní odhalení. Zásadní změnu v tomto ohledu slibuje tým brazilského biochemika Claudia Sota působícího na americké University of Texas. Soto vyvinul vysoce citlivou techniku detekce prionů označovanou jako PMCA. Vloni s její pomocí prokázal přítomnost prionů v krvi křečků, kteří onemocněli po experimentální nákaze prionovou chorobou. Křečci už vykazovali příznaky choroby a bylo jasné, že koncentrace prionů v jejich těle je poměrně vysoká. V nejnovějších experimentech, jejichž výsledky zveřejnil prestižní americký vědecký týdeník Science, uspěl Soto s PMCA i u křečků, kteří byli nakaženi jen krátce a nevykazovali ani nejmenší známky onemocnění. Technika PMCA má zjevně citlivost, která dostačuje k zachycení prionových chorob ve velmi časných fázích.

V rozhovoru pro britskou stanici BBC se Soto svěřil se slibným pokrokem ve vývoji krevních testů pro prionová onemocnění člověka. Doufá, že s pomocí PMCA dokáže diagnostikovat obávanou Creutzfeldt Jakobovu chorobu a další podobná degenerativní onemocnění mozku celé roky před nástupem prvních příznaků. Krevní test by tak otevřel "časové okno" pro včasné nasazení léků. Dnes vysloví lékaři podezření na prionovou chorobu většinou až ve chvíli, kdy se už priony stačily nemocnému hluboko zahryznout do mozku. A to je už na záchranu zdraví a života pozdě.

Spolehlivé krevní testy na priony toužebně vyhlížejí i zemědělci. Test pro zvířata by ochránil před masovou porážkou stáda, kde se vyskytl kus postižený "nemocí šílených krav". Sotovou zásluhou snad už brzy odzvoní dobám, kdy s sebou jedna "šílená kráva" brala do hrobu desítky či stovky zdravých zvířat odsouzených k porážce. Krevní test odhalí původce "hovězího šílenství" v těle živých dojnic. Zemědělec se nebude dozvídat, zda bylo jeho stádo promořené BSE či zdravé, až na základě analýz vzorků odebraných z mozků utracených krav. Závěry z "pitevního protokolu" vystřídá skutečná diagnóza.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.