Kosmická technologie pomáhá řidičům v dolech

4. duben 2013

Řada progresivních výrobků začala nejdříve svou “kariéru” v oblasti kosmických letů a při nasazení v kosmickém prostoru. Avšak leckdy tyto výrobky nakonec zdomácněly i v našem každodenním životě.

V současnosti například pomáhají některé původně kosmické přístroje a pomůcky kosmické technologie pracovníkům v dolech. Jejich pracovní nasazení je totiž svojí náročností i rizikem rovnocenné činnosti astronautů. Představme si dvanáctihodinovou směnu řidičů těžkých nákladních aut, převážejících třeba rudu z peruánských dolů. Často se může stát, že řidič únavou usne nebo se jeho reakce nebezpečně zpomalí, a těžký náklad pak může setrvačností ohrozit jak bezpečnost okolí tak i samotného řidiče. Statistiky říkají, že téměř za dvě třetiny důlních nehod může právě únava.

Evropská kosmická agentura společně s firmou EstrellaSat nabízí jako řešení technologii satelitních setrvačníků, gyroskopů. Satelitní gyroskopy měří na oběžné dráze jemné změny dráhy družice, jsou přesnými pohybovými senzory. Při nasazení v nákladních autech mohou tyto senzory zjistit i celkem malé odchylky od normálního průběhu cesty nákladního auta, ať už jde o neobvyklé anomálie v brzdění, urychlování nebo zatáčení.

Technologie satelitních setrvačníků je využita pro monitoring důlních řidičů v peruánských Andách

Tímto způsobem může operátor v provozním středisku včas zachytit začínající známky únavy u řidičů. Díky propojení senzorů a provozního střediska přes Wi-Fi nebo dokonce přes satelit může dozírající osoba sedět prakticky kdekoliv, i stovky kilometrů od důlního provozu. Přesto má detailní a okamžitý přehled o kondici jednotlivých řidičů. Momentálně systém pokrývá asi 30 řidičů a 10 nákladních vozů v rámci důlního provozu v peruánských Andách. Firma EstrellaSat plánuje v budoucnu nasadit řidičům také speciální vesty, velmi podobné těm, které monitorují v kosmu životní funkce astronautů, jako je tep srdcenebo tělesná teplota. Tak bude na začínající únavu políčeno ještě lépe.

Zdroj: Popular Science, ESA

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio