Konec malých uhelných elektráren? Fosilní paliva se podporují stále více než alternativní, upozorňuje analytik

8. prosinec 2015

Členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se v Paříži dohodli, že od roku 2017 už nebudou podporovat vývoz malých uhelných elektráren, a to kvůli globálnímu oteplování. Přestože Češi patří v oboru mezi špičku, od roku 2017 je budou čekat těžké časy.

Za 20 let v této oblasti jenom společnost EGAP pojistila vývoz až za 90 miliard korun. Zákaz neplatí jen pro 77 nejchudších zemí světa.

„Hrubý odhad ztrát na tržbách může být v miliardách korun,“ uvedl v Dnešním Plusu analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Rozhodnutí musí sice projít ještě schvalovacím procesem v Evropské unii, ale dá se považovat za konečné, dodal.

„Z globálního hlediska by mohlo být rušeno několik stovek projektů na výstavbu uhelných elektráren, zatímco připravovaný celkový počet staveb se blíží třem tisícům elektráren,“ doplnil analytik.

Podle něj firmy zatím přepočítávají dopady a další možnosti, až postupem času budou oznamovat své další postupy.

Hlavním důvodem pro evropské rozhodnutí je skutečně zastavení globálního oteplování, potvrdil Tomčiak. „Vyspělé země mají vizi, že na konci tohoto století se nebudou produkovat skleníkové plyny.“

Přesto analytik zmínil zajímavá čísla. „Podpora fosilních paliv zemích OECD dosahuje ročně 200 miliard dolarů, zatímco podpora alternativních paliv jen 60 miliard. Fosilní paliva se tedy v současnosti mnohem více podporují než alternativní.“

V současnosti Česko vyváží také komponenty do elektráren, jako jsou kotle, turbíny nebo ocelové konstrukce. Kdo nyní nahradí dodávky do připravených projektů?

„Očekávalo se, že to bude Čína, ale na druhé straně Češi mají v oboru velké know-how. Najít tak kvalitní firmy je náročné. Spíše čekáme, že ústup od českých dodavatelů bude pozvolný, a ne úplně skokový,“ předpověděl české vyhlídky v oboru Boris Tomčiak.

autoři: bur , oci
Spustit audio