Kolář neměl na vybranou

22. červen 2005

Každý den - od pondělka do středy - se vynořovaly nové překvapivé podrobnosti týkající se útěku zatčeného podnikatele Krejčíře ze své černošické vily plné policistů. V sobotu zásahová jednotka zatkla - a to ne poprvé - pána, u něhož tentokrát měla nalézt astronomickou částku víc než dvou miliard v hotovosti, přičemž důvodem zadržení byla příprava velepodovodu s vraždou komplice navrch.

První verze říkala, že se Krejčíř vysoukal oknem na toaletě, ujel v připraveném voze a nyní je nejspíš mimo území státu. Pak přišla zpráva, že měl v domě pomocníka, správce vily, se kterým nerušeně komunikoval a prý také kamsi a nejspíš opakovaně telefonoval. A nejčerstvější informace v médiích praví: Krejčíř se pohyboval po vile bez dozoru a zhruba dvacítka detektivů to velkomyslně přecházela. Upláchl pak zadními dveřmi.To už jsou jen jahůdky na šlehačkové ozdobě dortu.

Policisté se evidentně zachovali neomluvitelně. Jelikož je Krejčíř podle všeho zločincem, který se nezastaví před ničím, o čemž měl protikorupční útvar dost informací, neboť jej dlouhodobě sledoval, bylo jasné, že budou padat hlavy. Včera ráno, před odletem do Asie, o to také ministra vnitra prakticky požádal premiér Paroubek a zmínil se také o možnosti demise policejního prezidenta Jiřího Koláře. Těžko by kauza mohla mít jiné důsledky. Vzpomeňme, že když před lety prchl ze soudní budovy známý belgický pedofilní vrah, poroučela se okamžitě řada vysokých funkcionářů až po ministra. Hlavu toho českého, Františka Bublana nežádal nyní ani předseda vlády a nijak zvlášť po ní nežízní ani veřejnost, ani opozice. Ale Kolář už ve funkci zůstat dost dobře nemohl a ve středu také rezignaci zveřejnil. Ministr vnitra zároveň oznámil odvolání šéfa protikorupční služby Pálky a jeho náměstka Bečváře i fakt, že dalších deset policistů postavil mimo službu. Kolář dostával poslední léta zásahy každou chvíli. Jednou věcí přitom je, že i drobnější pochybení policistů opoziční politici přirozeně využívali k opakovaným požadavkům na jeho rezignaci. To je také téměř v popisu jejich práce. Ale některé případy byly skutečně závažné. Zvlášť ledabylý postup policie, která nerozpoznala, že několik záhadných úmrtí jsou prostě vraždy a tak nechala dál řádit manžele Stodolovy. Tehdy udržel Koláře v podstatě v křesle jen jeho tehdejší resortní nadřízený Stanislav Gross. A velmi nepříjemné chvilky Kolář musel zažívat, když novináři deníku MF Dnes nastražili před nedávnem zajímavou léčku - totiž odevzdali na celé řadě služeben v celé republice jakoby nalezené peněženky s menšími obnosy a někteří policisté podlehli pokušení si těch pár stovek vstrčit do kapsy a údajné nálezy následně zapřít. Když se věc provalila, došlo k částečné nápravě, ale kabát z ostudy už zůstal. A pokračovat bychom mohli ještě celkem dlouho. Připomeňme ještě podstatnou kauzu - ve stadiu vyšetřování je pořád ještě činnost organizované skupiny zločinců, v níž působili nejen bývalí policejní důstojníci, ale pomáhali jim zřejmě i někteří stále aktivní. Pokud by se podařilo shromáždit dost důkazů o Berdychově gangu, jak je skupina označována, Kolářovi by příslovečně hořela půda pod nohama i kdyby teď nepřišla blamáž s Krejčířem. Kolář, působící jako poctivý policista staré školy, měl přitom celé léta veřejnost spíš na své straně. Nedělal dojem člověka míchajícího do práce politiku a zdálo se, že možná sice nemá vyjímečný organizační talent, ale podstatě policejního řemesla rozumí. Je-li tomu tak, bylo by také zbytečné, kdyby dnes řady policie zcela opustil a podle ministra Bublana k tomu asi ani nedojde. Škoda jen, že Kolář zřejmě tak docela nepochopil situaci, když na tiskové konferenci dnes řekl: odstupuji, protože premiér zpochybnil mé postavení.

Pouze Kolářovým odchodem z nejvyšší policejní funkce ale ostudná kauza Krejčíř skončit nemohla a tak nastalo zemětřesení v Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Podle ministra je dost možné, že někteří z deseti dnes mimo službu postavených členů útvaru budou muset opustit policejní sbor.

Ministr dnes řekl, že nepodařenou akci zavinila špatná součinnost mezi protikorupční centrálou a pražskou expoziturou, jež nyní zanikne a stane se z ní odbor centrály. A Bublan podle ČTK nevyloučil, že mohl někdo z vysoce postavených policistů policejního prezidia informace k případu Krejčíř a spol. vynášet. Co tím ministr myslel, není ovšem zcela jasné - zda někdo předával zprávy Krejčířovi a jeho komplicům, anebo jen pouštěl informace o trapném zásahu policie na veřejnost. Pokud by to bylo to druhé, šlo by o neloajálnost, ale ještě možná z ušlechtilých pohnutek, takže ospravedlnitelnou. Ale jestliže ministr mínil první možnost, pak měl Jiří Kolář podat demise snad hned dvě najednou, kdy jedna nestačila.

Spustit audio