Koaliční krize

21. únor 2005

Rozlišit od sebe politickou strategii a politické divadlo je někdy problém. Po tomto víkendu se ale zdá, že v KDU-ČSL, anebo alespoň v jejím vedení, převážil názor, že nemá smysl lpět na třech ministerských křeslech, a chytřejší je hledět do budoucnosti. Sociální demokraté zjevně nemají chuť odvolávat svého předsedu a nelze je k tomu ani přinutit, což Miroslav Kalousek samozřejmě ví.

Vládě totiž ve sněmovně aktuálně nehrozí vyjádření nedůvěry. KSČM se nechala slyšet, že se na této proceduře podílet nebude, a bez komunistů opozice nemá dost hlasů. Menšinová vláda z praktického hlediska neznamená pro občana dobrou zprávu. Obtíže se projeví při hlasování o důležitých zákonech a politici se v ještě větší míře než dosud soustředí na vzájemné výpady a okopávání kotníků. Vykázání lidovců z vlády by ovšem paradoxně mohlo udělat radost všem partajím. Pro ODS je to argument, že vláda škodí zemi a je na čase se zbavit socialistů. Lidovci mohou s poukazem na spojení premiérovy manželky s provozovatelkou nevěstince naznačit voličům, že jim v účasti na vládě bránil dobrý vkus. Politicky profitovat z krize může i KSČM, se kterou se menšinová vláda nemůže nebavit.

Komunistům se rýsuje šance prolomit politickou izolaci. Také sociální demokraté ovšem mohou z krize těžit. Sjednotí je vnější nepřítel, kterého navíc mohou líčit jako zrádce, což je rétorika, na kterou u nás hodně voličů slyší. Rozchod s lidovci by pak sociální demokracii mohl umožnit posunout se více doleva, vyhnout se nepopulárním reformním krokům a soustředit se na své volební preference. Politická krize pak určitě není špatnou zprávou pro nezávislé, evropské demokraty či zelené, a roste i vliv prezidenta. Každý může na krizi vydělat. Ale samozřejmě také nemusí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.