Kmenové buňky léčí

15. září 2014

Srdce nebo cévy vypěstované z kmenových buněk, to zní jako námět scifi filmu. Možná to ale není až tak daleká budoucnost. Výzkum kmenových buněk jde rychle kupředu a upíná se k němu mnoho lidí s vážnou nemocí.

Například ALS, tedy amyotrofická laterární skleróza, je velmi vážné neurodegenerativní onemocnění, které v současné době neumí medicína léčit. Vede k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, přitom psychické a mentální schopnosti se mu nemění. Průměrná délka života je 2 -5 let.

Právě léčba kmenovými buňkami je pro tyto nemocné jedinou nadějí. Zatím je ale ve fázi výzkumu. Jedním z nemocných je Lubomír Kopal z Bruntálu. Osmatřicetiletému muži diagnostikovali chorobu loni. Jednu dávku kmenových buněk má za sebou. Na tu druhou potřebuje peníze, 150 tisíc korun. A ty Lubomír Kopal nemá.

Jeho osud nenechal chladnými dva mladé muže, Davida Szotkowského a Miroslava Večeru. Oba mají také neurologické onemocnění, Mirek je na vozíku. Přesto se rozhodli pomoci. Navzdory svému handicapu prošli napříč celou Moravou. 269 km dlouhé putování ZTePilých mužů, jak si říkají, mělo dva cíle, upozornit na léčbu kmenovými buňkami a vybrat peníze pro Lubomíra Kopala.

Miroslav Večeřa a David Szotkowski jsou ZTePilí muži na cestách

Profestorka Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky a přednostka Ústavu neurověd Univerzity Karlovy na 2. lékařské fakultě, se věnuje výzkumu kmenových buněk.

Syková popisuje, že při nemoci ALS odumírají míšní motoneurony, tedy buňky zodpovědné za veškeré pohyby, včetně polykání a dýchání.

Eva Syková, která se zabývá léčbou kmenovými buňkami

V Centru buněčné terapie a tkáňových náhrad UK prokázali na myších, že pokud se podají dospělé buňky z kostní dřeně, zpomalí se průběh choroby. A to je zatím jediná naděje pro nemocné.

Kmenové buňky pomáhají už mnoho let například lidem s leukémií. Časem by mohly pomoci i lidem s nemocemi mozku, poraněním míchy, kloubů, šlach kostí.

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio