Klinika, kde se děti probouzí z komatu

11. září 2014

Před rokem otevřeli ve Varšavě kliniku s názvem Budík, která se specializuje výhradně na děti v komatu. Lékaři se snaží probudit malé pacienty z hlubokého bezvědomí, do kterého se dostali po úrazu hlavy, následkem topení anebo po vdechnutí nějakého předmětu. Za rok už se podařilo probudit devět dětí.

Lidský mozek je rozhodně nejméně probádaným a zároveň nejsložitějším lidským orgánem. Moc toho o něm vlastně ještě nevíme. Pacienti v kómatu jsou pro lékaře dodnes tak trochu záhadou. Co se děje u nich v mozku během hlubokého bezvědomí, je nejasné.

Profesorka Malgorzata Lukowicz pomáhá pacientům v komatu desítky let. Teď se věnuje hlavně těm dětským.

„Základem je pohybová terapie, následuje léčení pomocí elektrických impulsů. Používáme světelné efekty. Stimulujeme všechny smysly pacientů.

Nevíme totiž, jakým kanálem se takzvaně probouráme do mozku pacientů v komatu. Zkouší se všechny možné podněty, všechny druhy emocí, které by mohly pacienty probudit," popisuje metody léčby Lukowicz.

Během fotbalového mistrovství světa se některým chlapcům v hlubokém bezvědomí pouštěly vybrané zápasy. Před úrazem měli totiž rádi fotbal a mohlo to klidně zabrat.

„Často to může být i blízká osoba nebo dokonce i oblíbený pes, co pomůže. U některého pacienta zafunguje sluch, oblíbená hudba. U jiného dotyk," dodává profesorka.

Jednou z podmínek terapie je, že někdo z rodičů musí být s dítětem nepřetržitě v klinice. Klidně i rok.

pacient

Daniel, jeden z pacientů je příkladem úspěšného probuzení. Probral se po 15 měsících a rovnou řekl „Ahoj“, ačkoliv mu jiné instituce už téměř nedávaly jakékoliv šance.

Probuzení je ovšem jen začátek. Mozek je po probuzení zmatený, neuspořádaný. Stejně jako počítač po resetování se i lidský mozek musí znovu naformátovat. Jedinec se musí vše naučit od základů. I minimální zlepšení závisí na poškození mozku a na tom, jak dlouho byl pacient v komatu.

Klinika ovšem nikomu neslibuje žádné zázraky. Pokud se během roku nepodaří dítě probudit, musí uvolnit místo dalšímu.

Obrovskou oporou jsou dětem rodiče, kteří nepřestávají věřit, že to bude právě jejich dítě, které se probudí.

autor: pev
Spustit audio