Klíč k vánoční pohodě? Půst od sociálních sítí a internetu

23. prosinec 2014

Předvánoční stres, nákupy a firemní večírky. Kvůli neustálé přítomnosti na sociálních sítích je možné, že si člověk ani po předvánočním shonu neodpočine. Expert na politický marketing Jakub Horák proto doporučuje tzv. digitální detox. Tedy půst od Facebooku, Twiteru a internetu obecně.

Kdo chce vidět o Štědrém dnu prasátko, musí se postit. Pro současnou digitálně propojenou dobu by se ale hodila jiná zásada. Kdo touží prožít Vánoce v klidu a plné přítomnosti se svými blízkými, by měl zkusit půst od sociálních sítí a internetu obecně. Neustálé notifikace ze sociálních sítí a závislost na „lajcích“ mohou naše soustředění v reálném svět narušit tak, že si ani o Vánocích naplno neužijeme blízkost rodiny a přátel.

Proti tomuto fenoménu existuje nová „léčba“, říká se jí digitální detox. Jedním z lidí, kteří si tento „luxus“ naprostého omezení sociálních sítí dopřeje, je expert na politický marketing Jakub Horák. Ten již druhý rok na celé vánoční svátky opouští Facebook i Twitter. „Je potřeba to vypnout. Já jsem začal už v pátek a vrátím se okolo druhého ledna,“ popisuje svůj plán. Od digitálního půstu si slibuje srovnat si myšlenky a dát čas uzrát těm novým.

„Na sociálních sítích často žijeme životy druhých lidí. Případně svůj život prožíváme tak, jak bychom ho chtěli druhým lidem odprezentovat,“ myslí si Horák. Další věc, která nás podle něj do kyberprostoru vtahuje je prokrastinace (tedy chorobné odkládání povinností na pozdější dobu). „Když má člověk povinnost dělat něco důležitého, sociální sítě jsou vhodný prostor, kam uniknout,“ myslí si Horák.

Expert na marketing přiznává, že je na sociálních sítích závislý: „Samozřejmě, že jsem na sítích závislý. Beru je jako publikační kanál,“ přiznává. Myslí si, že je důležité si uvědomit, že většinu informací ani člověk nepotřebuje: „Problém je v tom, že informace exponenciálně narůstají. Můžete tak dostat prakticky neomezené množství informací. Klíčem k tomu je si uvědomit, že vlastně žádnou z těch informací nepotřebujeme,“ uzavírá Jakub Horák.

autoři: Vojtěch Soudný , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.