Klára Notaro: Kundera slaví v Paříži úspěch s hrou Jakub a jeho pán

15. prosinec 2021

V divadle Montparnasse v Paříži se tento podzim hraje představení Jakub a jeho pán. Hru napsal podle románu osvícence Denise Diderota Jakub Fatalista spisovatel Milan Kundera v roce 1971. Do Francie přijel Kundera v roce 1975, zprvu vyučoval na univerzitě v Rennes, a později se přestěhoval do Paříže, kde s manželkou Věrou žije dosud. V 80. a 90. letech se stal doslova ikonou nebo jakýmsi polobohem pařížského literárního světa a zastínil tehdejší kult jihoamerické kultury.

K závratnému úspěchu Milana Kundery ve Francii pomohl nejen jeho talent a píle, ale i nakladatelství Gallimard a levicový týdeník Le Nouvel Observateur.

Čtěte také

Překlady jeho knih Žert, Směšné lásky, Život je jinde, Valčík na rozloučenou, Kniha smíchu a zapomnění, Nesnesitelná lehkost bytí zaplnily knihkupectví a staly se bestsellery.

Literární hrdinové stojící osamoceně proti společnosti, vydaní napospas totalitnímu režimu byli pro francouzské čtenáře zajímaví. Díky Kunderovi se také ve Francii začalo mluvit o Československu, aniž by docházelo ke kdysi běžné záměně s Jugoslávií.

Svými teoretickými pracemi, nejvýznamnější z nich je sbírka esejí Umění románu z roku 1986, a svými články a přednáškami erudovaný Kundera přiblížil Francii svět, který vlastně neznala – Střední Evropu a její neurčité hranice, spisovatele Franze Kafku, Hermanna Brocha, Roberta Musila, Bohumila Hrabala, Poláky Witolda Gombrowizce, Tadeusze Konwického a krásnou tajemnou Prahu.

Prestižní edice Plejáda

Stejně jako byla Praha vnímaná jako tajemné město, tak byl Kundera považován za tajemného spisovatele, jehož vzácná vystoupení v televizi sledovaly miliony lidí.

Čtěte také

Ale Československo, vytvářející živou kulisu Kunderových slavných románů, přestalo existovat.

Francouzské kulturní publikum se začalo obírat jinými tématy, třeba Evropou jako celkem, a Kunderovy nové knihy napsané již ve francouzštině neměly ani stejnou tématiku ani stejný ohlas jako knihy, které napsal ve své mateřštině.

Brněnský rodák Milan Kundera je považovaný za velkého autora francouzské literatury 20. století a jeho knížky se nadále prodávají. Jeho sebrané spisy vyšly dokonce v prestižní edici Plejáda, spadající pod nakladatelství Gallimard. Plejáda vydává světové klasiky a naprosto výjimečně žijící velikány.

Čtěte také

Mladší generace čtenářů ho ale již nezná, a tak je inscenace hry Jakub a jeho pán dobrou příležitostí si nejen připomenout geniálního myslitele Denise Diderota, ale i romanopisce Milana Kunderu.

Představení má v Paříži úspěch. Režii má a postavu sluhy Jakuba ztvárňuje Nicolas Briançon. A publikum oceňuje energické výstupy slovenské herečky Jany Bittnerové, mistrně zvládající komické i vážné situace této hry.

Po představení si diváci v šatně obdivně notují: To ale bylo něco, to libertinské 18. století… Některá díla jsou nesmrtelná.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio