Kladenští horníci ve stínu totalitních ideologií

12. listopad 2021

Fráze jako černé Kladno, kladenská stávka, dělnické hnutí na Kladně či události roku 1920 na Kladně byly nedílnou součástí tuzemské komunistické propagandy.

Na sociální korupci a demagogii však neměla monopol pouze totalita rudá. Ta hnědá horníky rovněž potřebovala, jak dosvědčují ukázky z reportáže a rozhovoru vybrané z protektorátního vysílání.

Čtěte také

Autentické vzpomínky na první světovou válku, počátky komunistické infekce v tomto regionu – ještě před založením KSČ – i pokus o politický převrat z roku 1920 přiblíží vyprávění přímých účastníků těchto událostí, natočené po roce 1948.

Což se týká i doby bezprostředně po druhé světové válce a průběhu vítězného února na Kladně. 

Kritika špatných sociálních podmínek části obyčejných horníků za reálného socialismu v rozhlase – v době panování tohoto reálného socialismu – prakticky nezaznívala. Něco málo odvážných poznámek samotných horníků se přece jen dochovalo a v pořadu zazní.

Zařazen je také stručný přehled literárních prací věnovaných revolučnímu hnutí na Kladensku a ze dvou různých záznamů pohovoří také spisovatelka Marie Majerová s rudým Kladnem vždy spojovaná. Uměleckou část doplní ukázka z jedné hornické písně.

Celý pořad najdete v audiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související