Kipundži - nový druh, nový rod

24. září 2010

Nedávno objevený druh opice zařazený mezi mangabeje opět rozvířil hladinu v "rybníku" zoologické systematiky. Opici, jíž tanzanijští domorodci přezdívají kipundži, zařadily analýzy DNA do příbuzenstva paviánů, i když stavbou těla s nimi nemá mnoho společného.

Nezbývá než jí vyčlenit v systému primátů nový rod. To je v zoologii událost skutečně výjimečná a u primátů zcela ojedinělá.

Objev nového druhu primáta se nepovede každý den. Nedávno se tento husarský kousek podařil hned dvěma vědeckým týmům. Oba popsaly jeden a ten samý druh opice. Trevor Jones narazil na podivnou opici s tmavou tváří a hnědou srstí víceméně náhodou v tanzanijské rezervaci Ndundulu. "Punkerský" vzhled, který jí dodává štětka chlupů nad čelem, ho prý úplně vyděsil. Opice se výrazně odlišuje od ostatních známých primátů také hlasovým projevem.

Tim Davenport po novém primátovi systematicky pásl asi o 350 km dále. Rozhodl se uvěřit domorodým zvěstem o podivné opici jménem "kipundži". Už mnohokrát se podobné "zaručené zprávy zkušených lovců" ukázaly jako lovecká latina. Davenport pátral po "kipundžim" rok, než ho konečně našel. Kipundži žije velice skrytě. Obývá vrcholky pralesních stromů a na zem sestupuje zcela výjimečně.

Popis nového druhu opice pod vědeckým jménem Lophocebus kipunji zveřejnily oba týmy vloni ve společném článku v prestižním časopise Science. Vědci se opírali především o fotografie, videozáznamy a zvukové nahrávky. Živá ani mrtvá opice se jim v té době do rukou nedostala. Přesto doufali, že nakonec získají alespoň kousek kipundžiho tkáně, který by mohli podrobit genetickým analýzám. Ty měly jasněji vymezit kipundžiho postavení mezi primáty. Nakonec se tým Tima Davenporta přeci jen dočkal. V pasti jednoho farmáře našli vědci uhynulého kipundžiho a mohli se pustit do práce. Výsledky tohoto výzkumu zveřejněné opět v časopise Science přinesly další překvapení. Na základě dat z genetických testů lze zařadit kipundžiho do blízkého příbuzenstva paviánů. Anatomicky však nemá s paviány mnoho společného a podobá se spíše mangabejům. Vědcům proto nezbylo než vyčlenit pro kipundžiho nový taxonomický šuplík a vytvořit pro něj zbrusu nový rod Rungwecebus. Kipundži se tak záhy po svém objevu dočkal přejmenování na Rungwecebus kipunji. Slovo Rungwe v rodovém jménu pochází z názvu pralesa rozkládajícího se na tanzanijské Jižní vysočině, kde tato opice žije.

Zástupce zbrusu nového opičího rodu byl objeven za pět minut dvanáct. Stavy kipundžijů se odhadují na tisíc kusů. Jejich populace je již rozdrobena na několik izolovaných skupin a obývá pralesy, jež jsou akutně ohroženy těžbou a trpí intenzivní devastací. Kipundžiho ohrožuje i intenzivní lov. Vysoká poptávka po tzv. bushmeatu ("masu z pralesa") ohrožuje řadu afrických primátů. Přivedla na pokraj vyhubení guerézu slečny Waldronové a představuje akutní nebezpečí i pro gorily a šimpanze.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.