Kim Čong-un je brutální vrah a krvežíznivý diktátor. Summit v Singapuru mu dal legitimitu, říká publicista Klvaňa

20. červen 2018

Na tom, jestli byl summit prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem průlomový, nebo ne se dnes neshodnou ani američtí kongresmani. Neshodli se ani publicisté Jefim Fištejn z Rádia Svobodná Evropa a Tomáš Klvaňa z New York University Prague.

Byl to rozhodně průlomový summit. To, že se později začalo říkat, že šlo o prohru Spojených států, je dáno vnitropolitickými událostmi v USA.


Jefim Fištejn

Byl to spektakulární summit, ale přinesl toho daleko méně než dřívější jednání prezidentů Billa Clintona nebo George W. Bushe. Ti nepřímo a alespoň na papíře dostali daleko konkrétnější ústupky a nedali Kimovi legitimitu v podobě summitu.


Tomáš Klvaňa

Podle novináře Jefima Fištejna z Rádia Svobodná Evropa nedošlo za posledních 70 let k žádnému reálnému kontaktu se Severokorejci. „Diktatura kvetla a poddaní mohli dál úpět v lágrech. Říkat, že toto kvetení diktatury je dílem Trumpa, je prostě nehoráznost,“ tvrdí.   

Dlouhodobým vítězem summitu bude Kim Čong-un, myslí si koreanista

Kim Čong-un a Donald Trump

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu v Singapuru uzavřeli společné prohlášení. KLDR se v něm zavázala k úplné denuklearizaci Korejského poloostrova. Co to ale ve skutečnosti bude znamenat?

Příslib denuklearizace korejského poloostrova není první, ve skutečnosti ale KLDR dál zbrojila. Proč? „Protože tady neexistovaly nástroje nátlaku na režim. Ten máme až teď. A pokud poslouchám, že Severní Korea je bez jaderných zbraní už od dob Clintona, tak je to jako postavit se na hlavu a spokojeně se rozhlížet na svět kolem. Tak to přece není.“

Jen pár měsíců před Singapurským summitem Kim Čong-un provedl nejednu zkoušku balistických raket s jadernými hlavicemi, které už ohrožují USA. „Kde je ta denuklearizace?“ Ptá se Jefim Fištejn.

Z denuklearizace nebude nic. Nikdy

Pedagog New York University Prague a publicista Tomáš Klvaňa bere podobné výroky zastánců amerického prezidenta za argumentační fauly. „Nikdo nikdy přece neřekl, že Severní Korea je bez jaderních zbraní. Oni to jen mnohokrát slíbili a nikdy neudělali. Všechny dohody porušili a podle mého poruší i ty slíbené Trumpovi.“

Jan Bednář: Jihokorejský prezident a jeho aktivity v americko-severokorejském summitu

Nejvyšší představitelé obou korejských států, zprava Mun Če-in a Kim Čong-un, se bez předchozího ohlášení sešli v pohraniční vesnici Pchanmundžom

Nečekané sobotní setkání jihokorejského prezidenta Muna Če-ina se severokorejským vůdcem Kimem Čong-unem znovu oživilo naději, že se přes dosavadní problémy uskuteční Kimova schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Kim Čong-un je podle publicisty opravdu velmi schopný a chytrý člověk, který dělá všechno s jediným cílem: uvolnit napětí, a pak přimět čínské a další asijské firmy k nátlaku svých vlád na uvolnění sankcí vůči KLDR. „Prezident Trump pak, bez toho, aby se obtěžoval o tom informovat svého nejdůležitějšího jihokorejského spojence či své generály, k tomu ještě řekne, že zruší provokativní vojenské manévry v oblasti. Přitom klidně použije slovník severokorejské diktatury,“ zlobí se Klvaňa.

„Efektivní nástroj, který by Severní Koreu donutil vzdát se jaderních zbraní totiž neexistuje. Nikdy k tomu nedojde. Protože tento režim přece nespáchá sebevraždu. Do jisté míry ale Singapurský, amatérský a velmi trapně, narychlo připravený summit nějaké výsledky má. Bohužel, naprosto vágní,“ dodává.

Kim jako filmová hvězda?

Podle Klvani taky už jen samotný fakt setkání legitimizuje tohoto diktátora v očích veřejnosti. Viděli jsme Kima dělat si selfie v Singapuru a lidé se k němu chovali jak k filmové hvězdě. Přitom je to brutální vrah a krvežíznivý diktátor. Je jasné, že pokud se Trump rozhodl vyjednávat, tak za to taky zaplatí, ale říkat o Kimovi, že je to skvělý vyjednávač, který miluje svůj lid, je čistá nehoráznost.“

Podle Fištejna ale legitimizuje každého diktátora jakýkoli summit. S tím nikdo nic nesvede. „Ale kdo víc udělal pro osud lidí v korejských lágrech než americký prezident? Jedině otevření země světu (v podobě inspektorů nebo turistů) je zárukou dodržování lidských práv. Ne, že Trumpa pouze obviníme, že mu hned neplivl do tváře a nejednal o lidských právech,“ dodává novinář a spisovatel Jefim Fištejn. 

autoři: Karolína Koubová , lup

Související