Dlouhodobým vítězem summitu bude Kim Čong-un, myslí si koreanista

12. červen 2018

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu v Singapuru uzavřeli společné prohlášení. KLDR se v něm zavázala k úplné denuklearizaci Korejského poloostrova. Co to ale ve skutečnosti bude znamenat?

„KLDR udělala jen to, co udělala už několikrát – zavázala se k denuklearizaci, ale chybí tam časový plán a specifikace podmínek,“ říká analytik Českého rozhlasu Milan Slezák. V dokumentu také chybí Američany dříve deklarovaný požadavek, že denuklearizace musí být úplná, nezvratná a ověřitelná.

Dokument je velmi vágní až bezobsažný. Mezi řádky naznačuje, že se půjde krok za krokem, což je přístup, který ohledně denuklearizace preferuje jihokorejský prezident. Rozhodně to ale nebyla priorita americké strany.
Pavel Tomášek

Podle českého velvyslance v KLDR Milana Hupceje Severní Korea nikdy nesdělila, jak si denuklearizaci představuje. Diplomat ale očekává, že pokud bude tento proces zahájen, bude na rozdíl od předchozích pokusů kontrolovaný.

Hlavní body deklarace:

  • Spojené státy a KLDR se zavazují k navázání nových vzájemných vztahů v souladu v touhou lidu obou zemí po míru a blahobytu.
  • Spojené státy a KLDR spojí síly k vybudování trvalého a stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově.
  • Potvrzujíc Pchanmundžomskou deklaraci z 27. dubna 2018 se KLDR zavazuje k úsilí o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova.
  • Spojené státy a KLDR se zavazují k vyzvednutí ostatků válečných vězňů, včetně okamžité repatriace těch, kteří již byli identifikováni.

S výsledky summitu prý bude v Pchjongjangu panovat spokojenost: „To hlavní, co se očekává, je příslib bezpečnostních garancí, které by umožnily přežití režimu v současné podobě. Dál by mělo následovat uvolnění sankcí, rozvoj ekonomické spolupráce a zahraniční investice,“ popisuje Hupcej severokorejská očekávání.

Kimovo vítězství

Podle koreanisty Jaromíra Chlady je výsledek summitu v krátkodobém horizontu vítězstvím pro oba lídry. Trump potřeboval symbolické vítězství kvůli domácí politické situaci, Kim ekonomickou a bezpečnostní úlevu.

Čtěte takéONLINE: Víme, co podepsali Trump a Kim: stop jaderným zbraním, cesta za mírem a ostatky válečných vězňů

„V dlouhodobém horizontu ale myslím, že bude úspěšnější Kim Čong-un. On udává tempo do příštích let, ten proces bude z technických důvodů trvat léta. Získává čas pro lavírování a může získat částečné úlevy,“ dodává Chlada s tím, že proces nejspíše neskončí do konce Trumpova prvního funkčního období.

Summit bych označil za pootevřené dveře, kterými mohou ti dva někam vejít, ale taky nemusí. V prohlášení není nic pevného, žádné datum, žádný závazek. Otevírá to možnost dialogu, ale samo o sobě to není velký moment.
Jaromír Chlada

Zatímco politicky severokorejský režim zůstává tvrdou diktaturou, z ekonomického hlediska se podle Chlady tamní společnost velmi mění. V posledních zhruba deseti letech vznikla střední třída, ale také bohatá vrstva stovek lidí – Kimův klan a navázané rodiny – kteří generují miliony dolarů a mohou si dovolit luxusní zboží.

„Vládnoucí elita v KLDR se chce otevírat zbytku světa do té míry, dokud je to neohrozí na životě. Pád režimu by ohrožoval přímo rodinu Kim Čong-una a horních několik tisíc těch nejvyšších. Ti to vědí, a proto zůstávají loajální. Jde jim hlavně o zachování režimu,“ přibližuje koreanista.

KLDR provedla nejméně dva, spíše tři úspěšné testy jaderné nálože, takže bezesporu má k dispozici nějaké množství zbrojního materiálu. Buď obohaceného uranu, ale spíše plutonia 239. To je v podstatě vše, co víme, protože Severní Korea neposkytuje Mezinárodní atomové agentuře prakticky žádné informace.
Dana Drábová

Splněný sen

Podle novináře Pavla Tomáška si Trump summit užíval. Připomíná také, že už v polovině 80. let Trump nabízel administrativě prezidenta Ronalda Reagana, že by se mohl stát speciálním vyjednavačem v jednáních o jaderném odzbrojení se Sovětským svazem. „To už nestihl a teď tuto historickou příležitost dostal v jednáních s KLDR,“ dodává.

„Obrázky putující ze summitu do Ameriky ukazují Trumpa jako člověka, který se umí pohybovat v mezinárodních vztazích a na odpovídající úrovni jednat s největším nepřítelem Spojených států. Republikánům to může přihrát nějaké body v letošních volbách do Kongresu a Trumpovi, až bude usilovat o znovuzvolení,“ doplňuje Tomášek.

Hosty speciálu byli:

Milan Hupcej, velvyslanec České republiky v KLDR
Dana Drábová (STAN), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
Jaromír Chlada, koreanista
Pavel Neset, vedoucí Katedry ekonomie a práva ŠAVŠ
Milan Slezák, komentátor Českého rozhlasu
David Jakš, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu

 

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související