Když vám dobře nepracují chodidla, problém se řetězí, říká lektorka Bičíková. Přidává i jednoduchý cvik

31. srpen 2023

Autorka cvičebního programu Vnímej své tělo Zuzana Bičíková nejdřív lidi učila pracovat s dechem, postupem času se její metoda posunula. „Jde to směrem zjemňování. Už to není jen o vnímání těla skrz dech, pohyb, ale o jemný pohyb. Je to i o ladění se dovnitř těla, směrem na pocity uvolnění, oproštění se od myšlenek nebo naučit mysl vypnout. To pak znamená aktivovat vědomí ve svém těle. Tohle pro mne aktuálně znamená ,vnímat své tělo‘,“ popisuje.

Základem je dýchání a podle lektorky opravdu téměř nikdo správně dýchat neumí. „Samozřejmě, každý umí dýchat, ale pokud mluvíme o aktivaci bránice, což je hlavní dýchací sval, tak ji máme všichni strašně utlačenou a neumíme ji plně aktivovat. Neumíme ji rozvinout.“

Čtěte také

Bránice je pumpa, resp. největší sval v těle. „Primárně učím lidi rozhýbat bránici, a dřív než se zaměřujeme na dech, děláme různé cviky, které zvědomují uvědomění, kde ta vaše bránice je. Koho by napadlo, že je až u pánve? Nebo že když se nadechuji, můžu se nadechovat do beder, protože i tam je bránice a ty bedra se mi tím roztáhnou,“ popisuje úplné základy své výuky.

Jedním z pilířů lidského těla jsou podle lektorky naše chodidla. „Chodidla se přirovnávají ke kořenům a my s nimi opravdu do země kořeníme. Také nás nesou a tím, jak se do nich opíráme, se přímíme až nahoru.“

„A na chodidlech začínají tzv. spirální svalové řetězce, což jsou svaly, které vinou kolem kotníků, lýtka, kolena, stehna, kyčle přes střed těla a lopatky. Jako spirála a končí na temeni hlavy.“

Zuzana Bičíková

„Když ale budeme mít chodidla neaktivní, když budou stále jako slepené, tedy s prsty u sebe, a budou jako kopýtka, tak se nám svalové řetězce absolutně neaktivují. Proto vždy zdůrazňuju: Otevřete prsty na nohách, zvedněte je a od malíčku je vějířovitě cvičte a jeden po druhém krásně odlepujte od podložky,“ popisuje.

Lidská noha má tříbodovou oporu chodidel, mezi kterými se klenou klenby a ty pak nohu zdvihají. „Pokud ale klenbu nemáte, nemá vás co zdvihat. Ty tři body tvoří pata, hallux, což je veliký kloub pod palcem, a nakonec kloub pod malíkem.“

„Proto zdůrazňuji, že na tom, co se nám pak řetězí směrem nahoru, do těla, záleží, jak nám pracují chodidla dole. Používáme i různé motorické testy, kterými se rozhýbávají prsty na nohách – a mnoho lidí toho nejdřív není vůbec schopno. Pak jim to ale nefunguje ani nahoře. Pak jim nefunguje břicho, střed těla. Proto doporučuji začít aktivitou prstů na nohách a vybudovat si klenbu,“ dodává.

A přidává postup cvičení:

Sedněte si, natáhněte nohy dopředu, roztáhněte prsty na obou nohách a přitáhněte si k sobě palec s tím, že ostatní prsty směřují dolů.

„Pro někoho je těžký už i tento cvik, ale když začne trénovat, tak za tři týdny každodenního cvičení, a stačí pět minut, se vám chodidlo krásně rozhýbe a tělo se začne přenastavovat, a to odspodu nahoru,“ dodává.

Poslední Hovory ze série Buďte v klidu najdete v audiu, ptá se Tatina Čabáková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.