Na období školních prázdnin připravil Český rozhlas Plus sérii rozhovorů věnovanou péči o psychické zdraví a kvalitu života. Moderátorka Tatiana Čabáková do studia Hovorů pozve devět odborníků a odbornic, kteří různým způsobem v praxi pracují s tématy péče o duševní zdraví. Ve vysílání Plusu uslyšíte speciál Hovorů Buďte v klidu každý čtvrtek od 6. července do 31. srpna nebo kdykoli v aplikaci mujRozhlas nebo dalších podcastových aplikacích.

„Péče o duševní zdraví je pro kvalitu života zásadní. Chtěli jsme program vysílání ČRo Plus v době dovolených doplnit o inspiraci a konkrétní techniky, jak pracovat na sobě. Podle Národního zdravotnického informačního portálu přibližně pětina dospělých Češek a Čechů má potíže s duševním zdravím, odbornou pomoc vyhledá jen polovina z nich. Duševní zdraví se zhoršuje i u dětí a dospívajících. Naši hosté nabídnou různé pohledy a cesty od vnímání vlastních emocí přes mindfulness, biohacking, fyzioterapii nebo arteterapii,“ říká dramaturgyně pořadu Markéta Vozková.

Sérii otevře ve čtvrtek 6. července rozhovor s psycholožkou Terezou Hruškovou, která před covidovou pandemií založila projekt kpsychologovi.cz s cílem destigmatizovat vyhledávání odborné pomoci v oblasti psychoterapeutické nebo psychologické péče. Psycholožka Tereza Hrušková učí své klienty, jak poznat, že překračují hranici svých energetických možností a směřují k vyhoření. Například, když jsme přetíženi, mozek chce víc cukru a my saháme po jídle z fastfoodů a sladkostech. Přichází krátkodobá úleva, ale dlouhodobě nám to energii nedodá.

Jak se vzájemně ovlivňuje mysl, tělo a vztahy? Téma pro lékaře a psychoterapeuta, odborníka na psychosomatickou medicínu Vladislava Chválu: „Medicína, která respektuje biologické, psychologické a sociální systémy, ve kterých žijeme – jak organismus jako tělo, tak psychiku a vztahy, do kterých jako lidé vstupujeme. Tyhle tři systémy jsou vždy ve hře a vždy jde o jejich vyladění. Nemoc nastává tehdy, když tyto systémy nejsou vyladěné,” říká ve speciálu Buďte v klidu.

Jak se můžeme starat o svou psychickou pohodu? Věnujeme pozornost vlastním potřebám a emocím? Kde začít, pokud se chceme soustředit na své pocity a prožívání? Jaké cesty vedou k vyšší kvalitě života a psychickému zdraví?

Nejnovější články

Stránky