Kdyby nám Řekové dali seznam, dávno bychom 40 dětí pod 15 let přijali, říká poslanec Veselý (ČSSD)

3. prosinec 2019

Řecko v září požádalo o to, aby Česko přijalo 40 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Snaží se tím Řekové prosadit přerozdělování migrantů mezi členské země, nebo je třeba hlavně pomoci dětem, které podle očitých svědků v zimě čelí hrozivým podmínkám?

„Pokud by to skutečně byly děti, tak ano. Ale podle našich informací se o děti nejedná – ty už jsou přijaty v řeckých rodinách, které se o ně starají,“ tvrdí poslanec Ondřej Veselý (ČSSD).

Čtěte také

Poukazuje na to, že podle definice jsou osoby starší 15 let označovány jako mladiství. V Řecku je prý podle statistik OSN zhruba 300 dětí bez doprovodu – v uprchlických táborech mají být jen děti v doprovodu dospělé osoby.

„Není možné, aby nějaký zástupce Česka přišel do uprchlického tábora, posbíral tam deset dětí a odvezl je. Byť nikdo nepochybuje o tom, že podmínky v táborech jsou hrozné,“ zdůrazňuje Veselý.

Pokud někdo – ideálně řecká strana – přinese seznam 40 nezletilých dětí, tak už by tu dávno byly.
Ondřej Veselý

Problém vidí v tom, že z řecké strany je obtížné získat jakékoli informace a v tamním systému panuje zmatek: „Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dvakrát poslal dopis řeckému ministrovi, ať pošle konkrétní seznam dětí, o které jsme připraveni se postarat. Na první nebylo odpovězeno, na druhý zatím také ne.“

Seznam jsme poskytli

Zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko namítá, že dítě je podle mezinárodního práva kdokoli pod 18 let. Odmítá i Veselého tvrzení, že děti bez doprovodu jsou v řeckých rodinách.

„V Řecku chybí sociálně právní ochrana dětí a u cizinců není možná pěstounská péče. V některých táborech sice navštěvují školy, ale nejsou v rodinách – jsou prostě v ústavní péči,“ podotýká.

Dali jsme seznam 14 dětí mladších 12 let, které bylo Řecko ochotné uvolnit k relokaci. Ale panu Hamáčkovi vadilo, že tam nejsou jen syrské děti. Motáme se v kruhu.
Jaroslav Miko

Čtěte také

Připouští, že většina ze 4990 dětí bez doprovodu v Řecku je starší 15 let, jsou ale mezi nimi i mladší „Byli jsme na Lesbu, kde je momentálně 64 dětí bez doprovodu do 14 let. Tak ať mi pan Veselý neříká, že tam nejsou,“ reaguje Miko.

„Pan Hamáček žádal o seznam pouze syrských dětí do 10 let. Řecká strana reagovala, že není možné rozdělovat děti podle národnosti, a podle informací Deníku N už odpověděla a data předala,“ namítá.

V Řecku je podle Mika humanitární krize: „Když jsme zmínili děti, které v táborech žijí s matkami, přikrývají se igelitem a žijí v dírách, tak mi na úřadu vlády řekli, jestli jsem se nezbláznil – že najednou mluvím o matkách s dětmi. Nechuť přijmout kohokoli je daná.“

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související