Kdo ohrozí George Bushe na postu prezidenta

17. červen 2003

V boji o úřad čtyřiačtyřicátého prezidenta Spojených států, který vyvrcholí v listopadu příštího roku, budou padat rekordy. S ohledem na dosavadní trend by zcela jistě neměly vydržet ty, které se týkají výše finančních prostředků vynaložených na vedení předvolební kampaně. Neustále rostoucí náklady lze ilustrovat na příkladu dvou prezidentských voleb.

Kampaň, která předcházela souboji mezi Jamesem Carterem a Ronaldem Reaganem v roce 1980 spolykala devadesát dva milionů dolarů. Kampaň před kontroverzními volbami z roku 2000, ve kterých nynější prezident George Bush porazil demokrata Ala Gorea, už stála tři sta padesát jedna milionů dolarů.

Nynější šéf Bílého domu, který se do nejvyššího úřadu dostal nejtěsnějším rozdílem získaných hlasů v historii amerických prezidentských voleb, teď pro jistotu nasadil skutečně zdrcující tempo. Úterním banketem, na němž vstupné přijde na dva tisíce dolarů, zahájil George Bush dvoutýdenní šňůru prestižních akcí. Na jejím konci by do předvolebního fondu Bush-Cheney mělo přibýt minimálně dvacet milionů dolarů. Kromě úterního banketu se prezident osobně zúčastní dalších šesti podobných akcí. Viceprezident Cheney čtyř a Bushova manželka Laura tří.

V minulých primárních volbách to znamená, až do získání nominace Republikánské strany na úřad prezidenta, se Bushovi podařilo shromáždit sto milionů dolarů. Podle střízlivých odhadů by to tentokrát mělo být až o sedmdesát milionů více. Pro pravděpodobné Bushovy soupeře nevyznívá srovnání s prezidentem zrovna nejlépe. Devítka prezidentských uchazečů z řad demokratické strany nashromáždila za první tři měsíce tohoto roku dohromady stejnou částku, jakou by měl prezident vyinkasovat ve dvou týdnech.

Největší výhodou republikánského prezidenta je jeho schopnost shromáždit v krátkém čase a bez zjevné námahy velké finanční částky. List New York Times to připisuje především značné oblibě, které se prezident těší mezi širokou americkou veřejností. Od září 2001, kdy Bush vyhlásil válku světovému terorismu, zůstává jeho popularita stále na vysoké úrovni. Prezident se navíc může opřít o image vítěze skutečných válek. Nejdříve v Afghánistánu a poté v Iráku.

Jako zřejmou sázku na vítěznou kartu lze proto chápat některé překvapivé přesuny v táboře tradičních sponzorů Demokratů a Republikánů. Mezi stoupence prezidentovy strany přešly některé významné osobnosti v minulosti podporující demokraty. To je případ finančníka Richarda Fulda mladšího, šéfa investiční banky Lehman Brothers. Ten je nyní dokonce předsedou Bushova předvolebního fondu v New Yorku, což samo o sobě předpokládá, že se zavázal na kampaň přispět nejméně dvěma sty tisíci dolary.

Jedním z důsledků převahy s jakou se Bushovi daří získávat prostředky na financování předvolební kampaně, může být rychlé prořídnutí zatím širokého spektra možných prezidentových protivníků. Pokud jde o shromažďování peněz, zatím je nejúspěšnější senátor John Edwards. Ten dal za první tři měsíce letošního roku dohromady sedm a půl milionu dolarů. O tom, kdo se stane Bushovým vyzyvatelem, ale rozhodnou až primární volby Demokratické strany. Do té doby se mohou objevit noví eventuální kandidáti, z nichž někteří by mohli mít lepší vyhlídky, než některý z dosavadní devítky uchazečů.

Nejnověji se objevily hlasy, které by jako Bushova soupeře nejraději viděli generála ve výslužbě, Wesleyho Clarka, bývalého nejvyššího velitele sil NATO a vítěze války v Kosovu. Zatím jde ale o pouhé spekulace. Clark tvrdí, že byl vždy ve službách státu a nebránil by se tomu i v budoucnu. Upozorňuje však, že by musel nejdříve všechno důkladně zvážit. Demokraté ze státu New Hampshire, kteří za myšlenkou generálovy kandidatury stojí, jsou nicméně pevně přesvědčeni o jejich výhodách.

Mezi dosavadními demokratickými uchazeči je pouze jeden, který co do vojenských zkušeností a úspěchů může soupeřit s Georgem Bushem. Je jím senátor John Kerry, kterého provází pověst hrdiny války ve Vietnamu. V době, kdy jsou Američané obzvlášť citliví na zajištění vlastní bezpečnosti, by bylo pro demokraty nejlepší volbou Clark, či kandidát se srovnatelnými zkušenostmi. Schopnost získávat finanční prostředky na kampaň, nebo úspěšná kariéra v ozbrojených silách, ale nejsou rozhodujícími kvalitami uchazeče o Bílý dům.

Ve hře je celá řada dalších aspektů. Jako je schopnost oslovit voliče v klíčových vnitropolitických otázkách, především v oblasti hospodářství, či zdravotní a sociální péče. Do voleb ale především zůstává ještě relativně dost času. Bylo by velmi ukvapené považovat zatím překvapivě dobré vyhlídky nynějšího prezidenta za předznamenání výsledku volebního klání, které vyvrcholí až v listopadu příštího roku.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio