Kdo bude další český eurokomisař? „Síkela je velmi pravděpodobný, ale nemá to jisté,“ shodují se novináři

18. červenec 2024

Europoslanci rozhodnou o tom, zda bude Ursula von der Leyenová předsedkyní Evropské komise i na druhé období. „Další mandát ale nemá jistý a ne všichni čeští europoslanci ji chtějí podpořit,“ říká šéf zahraniční redakce Českého rozhlasu Filip Nerad. Podle zpravodajky Hospodářských novin v Bruselu Kateřiny Šafaříkové ale to, že někteří z českých zástupců nebudou pro von der Leyenovou hlasovat, neznamená, že se to odrazí na portfoliu, které Češi v Evropské komisi dostanou.

„Pro Ursulu von der Leyenovou je důležitější podpora, kterou jí na nedávném summitu vyjádřil premiér a šéf ODS Petr Fiala“ říká Šafaříková. Český premiér tehdy předsedkyni Evropské komise označil za přítelkyni České republiky, se kterou se velmi dobře spolupracuje.

Čtěte také

Ursula von der Leyenová může podle Filipa Nerada počítat s hlasy evropských lidovců, kde sedí čeští europoslanci KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů. „Naopak se nemůže spolehnout na hlasy z frakce Patrioti pro Evropu, kde nově sedí europoslanci ANO,“ upřesňuje Nerad.

Co by ale podle Šafaříkové mohlo ovlivnit, jaké portfolio Česko ve výsledku dostane, je nedávné rozhodnutí vlády, že nové jaderné bloky u nás postaví jihokorejská KHNP a nikoli francouzská EDF.

„S Francouzi jsme tvořili jakýsi neformální jaderný tandem, takže asi i čekali, že i kvůli tomu Česko vybere právě EDF,“ vysvětluje Šafaříková.

Podle ní nebudou Francouzi Čechům vyloženě škodit, ale nemají nyní mnoho důvodů se přimluvit za to, aby Česká republika získala silné portfolio v Evropské komisi.

Síkela, nebo někdo jiný? 

Premiér Petr Fiala oznámil, že českou nominaci na eurokomisaře nebo eurokomisařku představí až v srpnu. „Vyčkávání nedává smysl, řada zemí si už řekla o strategické pozice,“ nechápe Fialovo rozhodnutí Šafaříková.

Čtěte také

Vláda se podle Filipa Nerada už neformálně shodla na tom, že na post českého eurokomisaře navrhne ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). „Je to politik, který je v Bruselu už známý,“ popisuje Nerad.

Kateřina Šafaříková si ale není jistá, jestli vláda Síkelu skutečně nominuje. V zákulisí podle ní koluje daleko více jmen než jen Jozef Síkela a Danuše Nerudová, které nominovali Starostové.

Zmiňuje například českou velvyslankyni při Evropské unii v Bruselu Editu Hrdou nebo Tomáše Kopečného, který se podílí na české muniční iniciativě pro Ukrajinu. Na oba dva nedávno upozornil také server Politico, který je většinou o dění v Bruselu dobře informovaný.

„Podobné informace se proslýchají i z českých luhů a hájů a Síkela ještě nemá nic jisté,“ uzavírá Šafaříková.

Poslechněte si obě analýzy.

autoři: Daniela Vrbová , hof
Spustit audio

Související