Kateřina Procházková: Šílenství z viru a jeden opravdu nemocný muž k tomu

28. únor 2020

Strach a panika z čínského viru zachvátily už i českou kotlinu. Covid-19 nemá v ČR zatím žádnou oběť ani nakaženého. Ale co kdyby.

Pro jistotu se tedy namísto pravidelného mytí rukou předzásobíme konzervami, těstovinami a rýží. 

Čtěte také

Jak říkají někteří, tato virová epidemie je totiž jako válka. Šíří se rychle a napadá nejen lid, ale i místní a světovou ekonomiku a politiku. 

U nás, v Česku, je možné panikařit a skupovat trvanlivé potraviny. Namísto toho v Číně, v místě zrodu nákazy, je panika zakázána. Tam jakékoliv kroky vedoucí k šíření zmatku a fám úřady přísně postihují.

Jak slíbil generální tajemník a prezident Si Ťin-pching: „Národ totiž vyhraje nad tímto virem!“ A do boje se osobně vložil i on sám. Zápasí s ním bok po boku čínských zdravotníků – sice jen virtuálně, ale o to s větším zápalem. Vše zvládne a vyřeší. Je to přece „velitel války lidu v boji s epidemií“, jak ho státní média nazývají. 

Pomohou užiteční idioti ze Západu

Čtěte také

A kdo by si dovolil pochybovat či zpochybňovat pozici vůdce, strany a jejich postupy, skončí v domácí izolaci, vězení nebo neznámo kde. O jednotlivce totiž nejde. Trest si zaslouží i drzí cizinci, kteří by chtěli cokoliv destabilizovat. Fejeton v deníku Wall Street Journal, který odkazuje na jednoho opravdu nemocného muže z Číny, stál pozici tři tamní zpravodaje.

Strana se umí mstít. O životy za posledních 70 let připravila několik desítek milionů lidí. Zemřeli během velkého hladomoru po Maově Velkém skoku, během kulturní revoluce nebo masakru na náměstí Nebeského klidu nebo později – při genocidách v Tibetu nebo Sin-ťiangu.

Na svědomí je mají především korupce, lži a strach straníků – vlastnosti, které se projeví, když je potřeba zamést „chybu systému“ pod čínský hedvábný koberec. V posledních dvaceti letech vzpomeňme ještě na „tutlání“ informací o šíření viru SARS, železničním neštěstí u Wen-čou, mlčení o melaminových otravách nebo následky zemětřesení v S'-čchuanu. 

Čtěte také

V době krize totiž komunistická strana vždy upřednostňuje to, hájit své zájmy, nad blahem a životem lidí. Tatíček Si přece už v roce 2012 přislíbil, že prosadí v zemi splnění Čínského snu. Nechal se možná i proto jmenovat doživotně do čela země. Příští rok by měla být dle jeho plánu ČLR prosperující zemí a za 28 let později ekonomickou supervelmocí. Nějaký virus tyhle plány nesmí narušit. 

Oddělení propagandy KSČ proto roztočilo své stroje a začalo v rámci virového průšvihu chrlit kupy hesel, písní, článků a příběhů udatných bojovníků z wuchanské přední linie. Je potřeba podpořit velkého revolučního ducha, který jde vpřed a nebojí se obtíží! Pomohou i užiteční idioti ze Západu, kteří přijedou do země vyjádřit „hluboké přátelství své vlády a lidu“.

Kateřina Procházková, analytička projektu Sinopsis

Strana umí už od dob Maa takto mobilizovat média a veřejnost. A budou tu i viníci – wuchanské soudruhy, kteří pochybili, nahradí zástupci takzvané tvrdé linie. Chlapíci, kteří se nemazlí s nepohodlnými křesťany, vzpurným Hongkonžany ani viry! Ekonomická supervelmoc prostě musí šlapat a strana plnit úkoly, které si její soudruzi předsevzali.

Autorka je analytička projektu Sinopsis

autor: Kateřina Procházková
Spustit audio