Kateřina Procházková: Hej hej, Huawei

27. prosinec 2018

O čínské společnosti Huawei se jako o bezpečnostním riziku mluví prakticky po celém světě už nějaký čas.

Pověsti firmy rozhodně neprospěly skandály jako odposlouchávání sídla Africké unie v Addis Abebě, daru to čínské vlády africkému lidu.

Jiří Leschtina: Jak vypudit Huawei z hospodářské páteře státu

Společnost Huawei

V těchto dnech dorazil do Strakovy akademie dokument Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a tajných služeb.

Po letech provozu se loni ukázalo, že veškerá data z budovy putovala v letech 2012 až 2017 noc co noc na neznámé servery v Šanghaji. Bezpečnost dat měla - jak se později zjistilo - přitom na starosti právě Huawei.

Varování Národního úřadu pro kybernetickou a internetovou bezpečnost (NUKIB) před výrobky a technologiemi této firmy tedy nikoho moc nepřekvapilo. Co však rozhodně překvapilo, bylo že varování padlo veřejně.

To jak se zdá trochu zaskočilo i některé vládní představitele. Situace kolem Huawei se přitom měla projednávat na vládě v režimu utajení za zavřenými dveřmi. Ještě kurióznější jsou hlubší důvody, proč celý utajovaný proces nakonec vyústil ve velmi veřejné varování.

Otevřít se rizikové mocnosti?

Podle obvykle dobře informovaného serveru Lupa.cz prý totiž s utajovanými materiály nemohli být obeznámeni někteří činitelé, kteří nedisponují přes své vysoké funkční zařazení bezpečnostními prověrkami a nemají tudíž k utajovaným materiálům přístup.

Zneužít jde technologii všech výrobců, říká odborník Aleš Špidla k výrobkům firmy Huawei

Aleš Špidla

Stavíme svět na zranitelném hardwaru, každá technologie je zranitelná. Takový je názor odborníka na kybernetickou bezpečnost Aleše Špidly, když v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou přijde řeč na kauzu kolem společnosti Huawei. Právě před výrobky této firmy varují Spojené státy – mohou prý sloužit ke špionáži.

To je ostatně problém, na který upozornily i nedávné výroční zprávy civilní a vojenské kontrarozvědky. Řada funkcionářů, kteří patří ze zákona mezi příjemce jejich zpráv, nemá prověrku, a zpravodajci se jim proto zdráhají zvláště citlivé informace předávat.

V případě firmy Huawei nemohly být proto příslušné materiály projednány v utajení na vládě, a nemohlo by tedy být přijato ani žádné opatření. Frustrovaným zpravodajcům, kteří zjevně považovali celou věc za krajně naléhavou, tedy nezbylo, než své závěry alespoň v obecné rovině zveřejnit.

Celá tato lehce bizarní záležitost jen dále ilustruje, jaký Kocourkov u nás v posledních letech vznikl v bezpečnostní politice, a zejména v otázkách, týkajících se našeho nejnovějšího strategického partnera - Čínské lidové republiky.

Speciál: Výrobky Huawei jako bezpečnostní hrozba?

Huawei

Vláda i někerá ministerstva se začaly zbavovat mobilů od čínské firmy Huawei. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. To firma Huawei odmítá a požaduje důkazy.

Řada vrcholných politiků v čele s prezidentem republiky systematicky tlačí posledních pět let na prakticky bezpodmínečné otevření se mocnosti, kterou odborníci z bezpečnostní branže i většina sinologů považuje za krajně rizikovou. Takový konflikt není v mezinárodním srovnání zcela výjimečný.

Ojedinělé nicméně je, že se tato diskuze, či spíše polemika, odehrává téměř úplně mimo pozornost české veřejnosti. Politika k ČLR nefiguruje v žádných volebních programech ani předvolebních diskuzích. Občané se s ní vesměs setkávají, teprve až skrytý konflikt mezi politiky a zpravodajci nabere takové grády, až vybublá na povrch zemský, jako právě v případě Huawei.

autor: Kateřina Procházková
Spustit audio

Související