Kateřina Perknerová: Program s překvapivým nábojem

12. listopad 2021

Pětikoalice zároveň s podpisem smlouvy odkryla svoje programové záměry. Dokument ukázal, že má velkou vůli po vládnutí, jak naznačuje rozdělení ministerských křesel a hlavně míst ve vedení sněmovních orgánů. Petr Fiala také prokázal, že je mužem dohody, dovedl k úspěšnému konci projekt trojkoalice Spolu a uvážlivě, leč rozhodně kráčí za svým jmenováním premiérem.

Přesto si dovolím tvrdit, že to, jak si jeho tým povede, bude záležet na třech výrazných tvářích – ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Čtěte také

Šéf Pirátů Ivan Bartoš bude mít mimořádně těžkou pozici, neboť na rezort místního rozvoje a digitalizace bude upřena největší pozornost.

Ne nadarmo je právě překlopení papírového na elektronický stát první kapitolou programové části koaliční dohody. Jakmile začnou padat první servery, zpochybní se první IT zakázka, nebo nebude fungovat první aplikace, bude zle. Naopak pokud Bartoš svoje ministerstvo, kam patří i úkol rozhýbat trh s byty, zvládne, budou se přičítat plusové body nejen jeho straně, ale celému kabinetu.

Soucit a milosrdenství

Akcent na digitalizaci a moderní státní správu se v textu prolíná s nebývalým důrazem na sociální oblast. Zbyněk Stanjura mi v rozhovoru řekl, že ODS chce reprezentovat především střední třídu, která přesně ví, co od státu chce. Jsou to dobré školství, infrastruktura, životní prostředí a solidarita s těmi, kteří ji potřebují. To vše jim chce nová vláda zajistit.

Čtěte také

A proto se s ohledem na poslední požadavek detailně zabývá postavením samoživitelů, handicapovaných spoluobčanů, seniorů nebo vdov a vdovců. Cíleně hodlá pomáhat těm, kteří jsou na tom špatně, aniž by to sami zavinili.

Stanjura například prohlásil, že v krocení inflace nefandí těm, kteří mají úvěry, ale je na straně těch, kteří si celý život šetřili na penzi a teď jejich úspory rapidně ztrácejí hodnotu. A vyslovil i návodnou větu: „Základní slova jako soucit a milosrdenství vycházejí z konzervativních hodnot.“

Potud je tedy Fialova vláda příslibem. Obrovský otazník se ovšem vznáší nad tím, jak to všechno chce zaplatit. Zatím mluví jen o úsporách v provozních výdajích státu a neinvestičních dotacích.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Jsem si téměř jistá, že její smělé plány, které počítají například s automatickou valorizací rodičovského příspěvku, minimální mzdy, slevy na poplatníka, životního minima, příspěvku na péči nebo finančních zdrojů pro sociální služby, narazí na příjmovou stránku rozpočtu. Nebude zkrátka kde brát.

Než spatří světlo světa vládní programové prohlášení, měl by Fialův ekonomický poradní sbor projít položku po položce a zvážit, zda se tu nenabízejí jen stánky na levnou krásu.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio