Kateřina Perknerová: Módou sezóny je čekání na volby 2025

10. říjen 2024

Přesvědčivě zvítězili. Jsou oblíbení a respektovaní. A nechtějí do Prahy. Řeč je o dvou politicích, kteří aktuálně uspěli v krajských volbách a jsou spokojeni tam, kde jsou. Občanský demokrat Martin Kuba v jižních Čechách a lidovec Jan Grolich na jižní Moravě. Oba se od centrální politiky okatě distancují. Jihomoravský hejtman to dal hlasitě najevo odmítnutím kandidatury na předsedu křesťanských demokratů.

Krajským jedničkám víc vyhovuje být první v Galii než druhý až pátý v Římě. Možná si říkají, že na zteč pražských hradeb ještě nedozrál čas.

Čtěte také

Módou sezóny je totiž nejen tepání do nepravostí, ale také čekání na podzim 2025. Jako by všichni už stříhali metr a vyhlíželi, co se stane oné sobotní noci.

Před třemi lety to šlo rychle. Petr Fiala vymyslel koncept dvou předvolebních koalic a ihned po vyhlášení výsledků pět lídrů podepsalo memorandum o spolupráci. Andreji Babišovi nezbylo nic jiného, než uznat porážku.

Všechny průzkumy volebních preferencí a také ostrá hlasování naznačují, že za rok to bude divočejší.

Estonská cesta se uzavřela

Premiér Fiala sice stále opakuje, že nechce odevzdat zemi populistům a nacionalistům, ale výkon jeho ministerského týmu přesně k tomu směřuje.

Čtěte také

Po vyhazovu Ivana Bartoše se rozpadl plán na „estonizaci země“. Ukazuje se, že Digitální a informační agentura nic neřídí ani nekoordinuje. Zpackané stavební řízení dostali na starost šéfové resortů dopravy a sociálních věcí.

Petra Kulhánka – coby gesčního ministra pro místní rozvoj – k tomu pustí až 16. října, kdy bude o všem podstatném rozhodnuto. A i kdyby se pokračovalo v původně nastavené architektuře, dříve než za rok se to nerozeběhne.

O elektronizaci soudnictví se taktně mlčí, neboť mluvit vskutku není o čem. Ve zdravotnictví se cosi hýbe, ale do konce čtyřkoaliční éry to občan nepocítí.

Neznámý poslanec, neúspěšný hejtman

V tomto segmentu se kabinet úspěchy pyšnit nemůže. V energetice by mohl, pokud by šlo výhradně o sázku na jádro.

Čtěte také

Jenže nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček musí lidem sdělit, jak to bude s dalším zdražováním elektřiny, které kvůli implementaci prováděcích zákonů Zelené dohody pro Evropu nutně přijde.

Navíc Vlček je nefalšovaný zastánce Green Dealu. To by nebylo na závadu, kdyby přišel v jiné době. Volby do Evropského parlamentu prokázaly, že Češi nejsou naladěni zeleně. I proto je jmenování dosud celostátně neznámého poslance Vlčka ministrem průmyslu poněkud nedomyšlený tah.

Stejně jako Bartošova nástupce Petra Kulhánka, který v Karlovarském kraji právě prohrál o parník s hnutím ANO. Na horkou ministerskou židli nastupuje jako hejtman, který ale neobhájil mandát.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Premiér nemá pro svou partii dost oslnivých hráčů. Mohl jím být Jan Grolich, ale nebude jím Marek Výborný v čele lidovců. Ani Jan Lipavský s cejchem muže, jenž kvůli postu šéfdiplomata zradil stranu, bez které by nebyl ničím.

Vsadil tedy na sympatického a dělného ministra dopravy Martina Kupku, který je v médiích častěji než on sám. To je ovšem na šach mat Andreji Babišovi málo. Petr Fiala promarnil tři příležitosti, jak svůj tým přesvědčivě občerstvit.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio