Jiří Pehe: Americké volby rozhodne volební účast v klíčových státech

10. říjen 2024

Podle průzkumů veřejného mínění je necelý měsíc před volbami souboj o post amerického prezidenta tak těsný, že není možné mluvit o favoritovi. Viceprezidentka Kamala Harrisová sice nad exprezidentem Donaldem Trumpem mírně v celostátních průzkumech vede, ale o výsledku rozhodne několik klíčových států.

Čtěte také

Stát, na který se upírá pozornost celé Ameriky, je Pensylvánie. Zatímco v dalších klíčových, jako jsou Wisconsin a Michigan, Harrisová v průzkumech vede o několik procentních bodů, klání v Pensylvánii je zcela vyrovnané.

Harrisová by mohla případnou prohru v Pensylvánii kompenzovat výhrami v některých dalších státech, kde je mírným favoritem Trump – tedy Georgia a Severní Karolína –, ale nemůže se na úspěchy v těchto státech, kde tradičně vítězí spíš republikáni, spoléhat.

Podle amerických politických analytiků tak rozhodne volební účast. Zatímco Trump má stabilní voličskou bázi, a jeho preference výrazně ani nestoupají, ani neklesají, Harrisová potřebuje mobilizovat nerozhodnuté voliče.

Mobilizace nerozhodnutých

Pokud se jí podaří přesvědčit zejména mladé lidi, hispánské voliče a Afroameričany, že mají jít volit, může vyhrát. I kvůli tomu se v posledních dnech objevila v celé řadě populárních pořadů v televizních a rozhlasových stanicích, i na sociálních sítích.  

Čtěte také

Její strategií je ukázat Američanům, že právě ona představuje změnu, což je těžký úkol, protože kandiduje jako představitelka současného Bílého domu.

Její opakované ujišťování, že Spojené státy musejí vykročit za éru nesnášenlivosti a polarizace, ale přináší ovoce. Podle průzkumů si možnou pozitivní změnu ve společenské atmosféře v USA spojuje víc Američanů s Harrisovou než s Trumpem.

Ten, přestože se ho mnoho významných republikánů snaží přesvědčit, že by měl věcně mluvit především o stavu hospodářství a své ekonomické strategii, se dál drží často urážlivých osobních útoků na Harrisovou a jejího viceprezidentského kandidáta Tima Walze.

A opakovaně sklouzává do stále agresivnějších výpadů proti migrantům, přitom nešetří ani nepravdivými či přehnanými výroky.

Volební podporu pro něj ale nesnižují ani jeho opakované lži, ani kupříkladu skutečnost, že speciální prokurátor Jack Smith zveřejnil revidovanou žalobu,  která detailně popisuje, jak se Trump pokusil nelegálně zvrátit výsledky minulých voleb.

Těsné výsledky a občanské násilí

A podpora mezi jeho příznivci zřejmě neopadne ani poté, co byly zveřejněny úryvky z nové knihy slavného novináře Boba Woodwarda, podle kterého Trump poslal covidové testy Vladimíru Putinovi v době, kdy k nim ještě neměla přístup většina Američanů.

Čtěte také

Nebo, že si s Putinem přinejmenším sedmkrát telefonoval až po svém odchodu z Bílého domu, bez toho, aby americká veřejnost věděla, o čem mluvili.

Američtí komentátoři i někteří politici varují, že by těsné výsledky voleb mohly vést k výbuchu občanského násilí. Některé Trumpovy výroky naznačují, že ani tentokrát není připraven se s případnou prohrou smířit. Jeho těsná výhra může naopak vyvolat masové demonstrace ve státech, které volí tradičně demokraty.

Jiří Pehe

Ve volbách půjde tedy o mnohem víc než jen o to, kdo usedne v Bílém domě. Americká společnost je rozdělená na dvě zhruba stejně velké části.

A přestože Harrisová slibuje v případě svého vítězství na rozdíl od Trumpa smíření, není jisté, že se hluboký příkop mezi dvěma tábory podaří v blízké budoucnosti překlenout.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.