Jiří Pehe: Americké prezidentské volby se blíží. Co ještě ovlivní jejich výsledek?

29. srpen 2024

Od amerických prezidentských voleb nás dělí necelých 70 dní. V minulosti bylo zhruba dva měsíce před volbami snadnější předpovídat, jak dopadnou, než je to teď. Ale prezidentské klání je v tomto roce v mnoha ohledech výjimečné.

Jedním z faktorů, který činí předpovědi složitými, je skutečnost, že kandidátka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová vstoupila do klání o úřad prezidenta teprve před několika týdny – když v čele kandidátky nahradila prezidenta Joea Bidena.

Čtěte také

V náladách veřejnosti došlo v důsledku této výměny k velkým posunům ve prospěch demokratů, otázkou ale je, zda po nominačním sjezdu demokratů, na němž se vše točilo za velkého zájmu médií okolo Harrisové, nedojde k určitému útlumu této pozitivní energie.

Harrisová a její viceprezidentský kandidát Tim Walz byli po sjezdu kritizováni republikány i částí médií za to, že okamžitě nevystoupili na tiskové konferenci, nebo nesouhlasili s obsáhlým rozhovorem s nějakým americkým deníkem či televizní stanicí.

Kandidát Republikánské strany Donald Trump opakovaně na volebních shromážděních na Harrisovou útočil, že se novinářů bojí, protože nemá jasný program.

To se ovšem nyní změní, protože Harrisová a Walz souhlasili, že poskytnou rozhovor televizní stanici CNN. To, jak si v tomto rozhovoru povedou, může mít nemalý dopad na jejich preference.

Debata Trump vs. Harrisová?

Další velký test přijde 10. září, kdy se mají Harrisová a Trump utkat v prezidentské debatě v televizní stanici NBC. Zdálo se, že Trump se snaží debatě, jejíž konání bylo původně domluveno ještě s Bidenem, vyhnout. Protože ví, že Harrisová předvede o poznání lepší výkon, než jakého byl schopný Biden v debatě na konci června.

Čtěte také

Nyní ale na konání debaty přistoupil, i když se volební štáby obou kandidátů dál dohadují, zda mají být po celou dobu debaty zapnuté mikrofony. V té červnové, mezi Trumpem a Bidenem, byl vždy vypnutý mikrofon kandidáta, který zrovna neměl slovo.

Zatímco Bidenův tým s tímto formátem souhlasil, protože se obával, že Trump bude Bidena neustále přerušovat, tým Harrisové je naopak přesvědčený, že Trumpovo agresivní skákání do řeči ženě s menšinovým původem ho může v očích voličů poškodit.

Trump ale musí překonat ještě další dvě překážky. Soudce v případu Trumpova uplácení pornoherečky Stormy Danielsové – ve kterém byl Trump už shledán vinným porotou –, vynese 18. září rozhodnutí o výši trestu.

I kdyby byl nakonec jen mírný, je jisté, že Trumpovi nijak nepomůže. A že se pozornost médií opět bude soustředit na skutečnost, že se dle rozhodnutí soudu v první instanci dopustil kriminálního jednání.

Další Trumpův soud

Trumpovy trable s justicí před volbami tím ale zřejmě neskončí. Speciální prokurátor Jack Smith – který vyšetřuje Trumpa kvůli jeho podílu na útoku davů na Kapitol z 6. ledna 2021 a kvůli pokusům falšovat výsledky voleb v některých státech –, nyní oznámil, že jeho právníci přepsali obžalobu Trumpa tak, aby zohlednila nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu. A že ty činy prezidenta, které souvisí s výkonem jeho funkce, jsou chráněny imunitou.

Čtěte také

Smith už předložil přepracovanou obžalobu velké porotě. Ta se liší od té, která se rozhodla Trumpa obvinit na základě původní obžaloby.

Pokud by i nová porota rozhodla, že Trump má čelit soudnímu řízení, bude to pro něj před volbami značná komplikace. Exprezident už ostatně na sociálních sítích začal tvrdit, že jde o hon na něj, a že má být nová obžaloba okamžitě odvolána.

Pro Harrisovou zas bude důležité, aby nenechala vyprchat pozitivní energii, která byla patrná v nemalé části americké společnosti poté, co nahradila Bidena. Mnoho voličů ji sice podpoří prostě proto, že se obávají Trumpova návratu do Bílého domu, ale to nemusí stačit.

Jiří Pehe

Harrisová bude muset najít cestu, jak se distancovat od některých aspektů politiky Bidena, aniž by si tím proti sobě popudila příznivce Demokratické strany.

A zároveň bude muset nabídnout svoji vlastní vizi pro americké hospodářství i migrační politiku, což jsou dvě nejsilnější karty Trumpa.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio