Karlovi IV. šlo o prospěch země, ne o sledování individuálních zájmů, říká Ivana Kyzourová

18. květen 2016

Rovnou dvě výstavy na počest sedmistého výročí narození Karla IV. se konají na Pražském hradě. Nejen o nich, ale i o rituálech spojených se Svatováclavskou korunou nebo o svém propuštění mluví Ivana Kyzourová, do konce března ředitelka odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

„To vzniklo tak, že původně měla být výstava, která se týkala českých královských korunovací a korunovačních klenotů pouze jedna, ale v prosinci došlo ke změně a bylo rozhodnuto, že originál Svatováclavské koruny bude vyjmut z výstavy Žezlo a koruna v Císařské konírně a že bude realizována tradiční krátkodobá výstava českých korunovačních klenotů ve Vladislavském sále, tak jak jsou na to lidé zvyklí,“ říká k tomu, proč jsou na Pražském hradě dvě výstavy s podobnou tematikou, Ivana Kyzourová.

Neměly by být korunovační klenoty na Pražském hradě vystaveny trvale? „K tomu se těžko vyjádřit, na to určitě budou naprosto rozporuplné názory. Já se domnívám, že obě varianty jsou dobré – i ta, že koruna je schovaná v korunní komoře, i ta, že by korunovační klenoty byly normálně přístupné, jako to mají třeba jiné národy,“ komentuje Kyzourová.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechová z hnutí ANO přišla před časem s návrhem, aby areál Pražského hradu patřil státu. „Jediné, co k tomu můžu říct, je, že z hlediska památkové péče u národní kulturní památky Pražský hrad je pochopitelně nejjednodušší, když má jednoho správce, protože pak se tam nekříží různé zájmy, různé provozy, různé přístupy k památkové péči a k využití jednotlivých prostranství. Na druhou stranu se samozřejmě ale musíme ptát, zda prospěch památkové péče může protiřečit politickým, majetkovým, restitučním kauzám nebo vyrovnáním,“ vysvětluje Kyzourová.

Poslechněte si celé Interview Plus v audioarchivu stanice. Dozvíte se více o pozadí dvou výstav na počest výročí narození Karla IV., nebo o historickém kontextu, který se váže ke korunovačním klenotům.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio