Karel Hvížďala: SPD chce jednat s levicí

14. listopad 2013

Sociální demokraté v Německu začínají bourat přes dvacet let staré tabu: signalizují možnost jednání se stranou Die Linke, tedy s levicí, a tím se otevírá v budoucnu i jiná varianta koalice. Má to teoreticky logiku, protože už letos křesťanští demokraté po volbách sice mají v Bundestagu z 630 křesel 311, ale kdyby se místo velké koalice ustavila trojkoalice SPD, zelení a levice, měli by 319 poslanců a tudíž většinu.

Jenže to zatím nepřipadá v úvahu: letos se ještě jedná o velké koalici mezi sociálními demokraty a unionisty a koaliční smlouvu pak bude muset 6. prosince ve stranickém referendu schválit 470 tisíc členů.

Je to ale poprvé, kdy se na sjezdu SPD, který se koná od středy v Lipsku, o možnosti koalování s levicí diskutuje. Tato strana se v roce 2007 transformovala z postkomunistické PDS. Zarážející je to ale hlavně proto, že levice má v programu přechod od kapitalismu k demokratickému socialismu a jednu třetinu jejich členů sledují tajné služby kvůli podezření z extrémismu.

Podobná koalice s levicí je nejspíš nejdříve možná až v příštích volbách v roce 2017, tvrdí analytici. Předseda SPD Sigmar Gabriel to řekl jasně: "Signalizujeme možnost vzájemných rozhovorů."

Zatím ani v programových papírech, podle kterých se na sjezdu jedná, není tento bod uveden na nějakém předním místě, nachází se až na páté straně pod bodem: Reformní strana a vládní odpovědnost. A v tomto bodě je možné si přečíst větu: "Do budoucna nevylučujeme žádné možné koalice s výjimkou s populistickými pravicovými a extrémistickými stranami."

Jenže k možné trojkoalici je třeba i souhlas zelených, kteří k postkomunistické levici mají stejně silné výhrady, jako měla do nedávna SPD, která tuto stranu hlavně ústy svého předsedy doposud nazývala hordou politických bláznů. Generální sekretářka SPD Andrea Nahlesová v této souvislosti začala hovořit o sebevědomé pozici své strany podle motta: "Příště přijmeme výsledek voleb takový jaký je a koalovat budeme s těmi, se kterými budeme schopni nejlépe prosadit naše programové priority."

Podle komentářů v newsmagazínu Der Spiegel má tento obrat sociálních demokratů dva důvody: Zaprvé chtěla SPD ještě před sjezdem nechat vyhřeznout největší vášně, které tato možnost vzbudí a zadruhé je zřejmé, že možná většinová koalice se zelenými je v nejbližších letech nemožná. A smířit se s tím, že sociální demokraté prohráli již třikrát za sebou volby, je pro ně těžké. Jenže v Německu to má logiku: V nejtěžších dobách tam vždy zvítězila pravice, tak tomu bylo i v prvních volbách po druhé světové válce. A proto i jejich bývalý kandidát na kancléře Peer Steinbrück před možnou koalicí s levicí varuje.

Spustit audio