Karel Hvížďala: Slovenský boj o televize je soubojem o demokracii

15. červen 2024

Na první pohled je tento boj v 21. století, kdy největší vliv na veřejné mínění mají internetové platformy, marný. Přesto k některým politickým subjektům prosazujícím po vzoru Viktora Orbána tzv. neliberální demokracii, přitahuje voliče. To platí i o slovenské straně Smer Roberta Fica.

Ve střední Evropě to mají tyto strany jednodušší. Zatímco ve velké části staré Evropy bylo nevolnictví zrušeno již ve 14. století, v Rakousku-Uhersku až v roce 1781 a prakticky až po roce 1848.

Čtěte také

To způsobilo i to, že cenzura, kterou zavedl mohučský biskup asi 40 let po Gutenbergově vynálezu knihtisku v 15. století, byla zrušena v Anglii již v roce 1695 a u nás poprvé až v roce 1989. Proto je nezanedbatelná část lidí přesvědčená, že všechny problémy za ně má vyřešit stát. A protože pro tuto cílovou skupinu slouží jako hlavní zdroj informací televize, soustředí se ve střední Evropě vládnoucí strany na její ovládnutí.

Na Slovensku po pokusu o atentát na Roberta Fica tato snaha ještě zesílila. Prvním čtením tam prošel zákon, podle kterého by mělo dojít po zrušení veřejnoprávního vysílače ke vzniku nové instituce Slovenská televize a rozhlas.

Svoboda slova a profesní zásady

Tímto krokem by o svou funkci přišel generální ředitel i všichni členové rady. Generálního ředitele by volila a odvolávala nová rada, dosud ho vybírá parlament. Rada má mít sedm členů, tři by vybíral ministr kultury a čtyři parlament z návrhů společenských organizací. Ředitele by nově bylo možné zbavit funkce i bez udání důvodu atd.

Čtěte také

A podobné tlaky vyvíjí vláda i na nejsledovanější televizi Markíza, kterou vlastní česká PPF. Tam došlo ke konfliktu předminulý týden kvůli obsahovým ústupkům vůči vládě, o kterých promluvil nečekaně v pořadu Na tělo moderátor Michal Kovačič.

Reakce vedení vedla redakci k vyhlášení stávkové pohotovosti. Televize ale po pár dnech oznámila, že jednání se stávkujícími přerušuje a že je připravena přijmout s okamžitou platností žádosti o ukončení pracovního poměru. Redaktoři ohlásili, že nikam neodcházejí, že jen chtějí svobodně pracovat.

Karel Hvížďala

Kovačičův pořad byl stažen z vysílání pro porušení profesních zásad. Jenže za mimořádné situace je třeba mimořádné odvahy: svoboda slova má větší hodnotu než profesní zásady. Proto se za zaměstnance postavilo i šest mezinárodních novinářských organizací. Podle státního tajemníka Igora Melichera z ministerstva obrany jsou změny nutné, protože zpravodajství Markízy ovládli liberálové. Jenže neliberální demokracie je jen synonymum pro autoritativní režim.

Autor je publicista

Spustit audio