Karel Hvížďala: Proč německá policie nechala neonacisty řádit třináct let?

9. květen 2013

To je základní otázka, kterou si kladou tamější prestižní média již více než rok. Trojice teroristů Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos a Beate Zschäpeová měla na svědomí devět vražd cizinců a jedné policistky. Tito teroristé žili pod cizí identitou od půlky devadesátých let.

V roce 2011, po přepadení banky v Eisenachu, byli oba muži pronásledováni a spáchali sebevraždu. Zschäpeová pak zapálila jejich společný byt ve Zwickau a po několika dnech se sama přihlásila v Jeně na policii. Odmítá však vypovídat.

Před soudem, který byl zahájen v pondělí 6. května 2013 v Mnichově, stojí nakonec společně jetě se čtyřmi lidmi z neonacistické scény, kteří teroristům: říkali si Nacionálněsocialistické podzemí, pomáhali. Jsou to: bývalý funkcionář krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa Ralf Wohlleben a neonacista Carsten Schultze, které prokuratura kvůli opatřování zbraní pro NSU viní z napomáhání k vraždám, a dvojice pravicových extremistů André Eminger a Holger Gerlach.

Nevěstě neonacistů, jak hlavní obžalovanou v Německu nazývají, hrozí doživotí. Proces je velmi ostře sledován a některé noviny o něm píší jako o německém 11. září, protože v procesu s teroristy jde také o tvář země v zahraničí. Přesto, že Vrchní soud v Mnichově nechal kvůli tomu upravit jednací síň za více než milion eur, aby se tam vešlo alespoň 260 lidí, nedokázal důvěryhodně zajistit přidělování akreditací. V prvním kole, kdy rozhodovalo pořadí žádostí, se tam vůbec nedostala turecká média, i když osm ze zavražděných byli Turci. V druhém kole, kdy se místa losovala, se tam zase nedostala prestižní německá média a na soud se chystají žaloby. O profilu teroristů a jejich činech jsem průběžně referoval v Českém rozhlase 6 v minulém roce.

Líčení krátce po zahájení bylo přerušeno, protože obhájce zpochybnil nestrannost předsedy soudu a požádal o jeho odvolání. Jednání bylo odročeno na úterý 14. května 2013, kdy se bude číst obžaloba mající 500 stran. Policie před zahájením líčení uzavřela široké okolí a před justičním palácem nikdo nesměl nechat ani odstavené kolo. Veřejnost současně uklidňovala prohlášeními, že jde pouze o preventivní opatření a neexistují žadné indicie, že by se chystal teroristický útok.

Stejně závažné je však obvinění, které se šíří Německem a kvůli kterému již musel odstoupit i šéf německé rozvědky, že případ se mohl tak dlouho táhnout jen proto, že policie sympatizuje s rasisty: celou dobu totiž tvrdila, že jde pouze o vyřizování účtů mezi tureckou mafií a nepřipouštěla možnost, že je v případech zapletena neonacistická scéna, která je prošpikovaná tajnými agenty. V policejní hantýrce zločincům, po kterých pátrala, říkala kebab-mafie a nebo podle identifikace pistole české výroby CZ 83 Ceska-Morde. Kvůli tomuto případu čeká policii reforma a závažné případy by zřejmě měla šetřit výhradně spolková kriminální ústředna a ne jednotlivé země.

Rozsudek nad obžalovanými bude vyhlášen nejdříve v lednu roku 2014.

Spustit audio