Karel Hvížďala: O čem vypovídá čtvrtá reorganizace policie

1. duben 2020

Bez větší pozornosti veřejnosti startuje 1. dubna 2020 další reforma policie.

Vznikne Národní kriminální úřad a nový centrální útvar, u kterého se budou sbíhat všechny informace o trestních řízeních.

Čtěte také

Pozoruhodné je na tomto sdělení nejen to, že jde již o čtvrtou reformu policejního sboru, ale i to, že Michal Foit, který reformu více než rok připravoval a pracovní skupinu Reforma vedl, těsně předtím, než se uskuteční, ohlásil, že po 33 letech odchází od policie.

Nikdo, ani Michal Foit, bližší údaje neuvedl. Taková zpráva samozřejmě vyvolává spousty dohadů, jestli kvůli další reorganizaci neodejde zase do civilu řada zkušených kriminalistů jako při té předchozí, takzvané Chovancově reformě.

Vzpomeňme si, co se stalo v roce 2016, kdy bylo velice zbrkle ohlášeno pod vedením ČSSD sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru s odůvodněním, že je potřeba zefektivnit práci policie a trestní řízení. Nová Národní centrála proti organizovanému zločinu přišla tehdy o úspěšného ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu a o nejméně asi dvacet nejzkušenějších kriminalistů, protože přestali věřit vedení.

Reforma zbrkle před volbami

Jenže to se nedělo poprvé. Politici se chovají stále stejně a z toho logicky vzniká podezření, že i nyní zase pod ministrem vnitra z ČSSD a za asistence ANO se snaží před blížícími se volbami získat pod kontrolu vyšetřování všech pro ně nebezpečných kauz.

Čtěte také

Zprávy o stíhání se totiž soustředí na jednom místě. Podobné akce jsme zažili poprvé v roce 1999, kdy reorganizaci za ministrů Grulicha a Grosse z ČSSD na přání šéfa podsvětí Mrázka zařizoval poradce premiéra Miroslav Šlouf. V roce 2007 za ministra Langera z ODS je organizoval bývalý příslušník StB Jiří Houba. A v roce 2016 je připravil bývalý příslušník StB Zdeněk Laube.

V současné době u policie z těch, kdo minulou reformu připravovali, už údajně nikdo neslouží, kromě Jaroslava Vilda, který je dodnes náměstkem policejního prezidenta, a byl tedy nadřízený odcházejícího kriminalisty Foita. Zatím víme, že před touto reorganizací kromě pana Foita odešel i velmi úspěšný šéf mordparty Josef Mareš.  

V této souvislosti si musíme položit otázku: O čem vypovídá čtvrtá reforma policie v České republice? Dosavadní praxe, kdy se policie zbavuje zkušených pracovníků kvůli reorganizaci nebo z osobních blíže nespecifikovaných důvodů, zní v uších všech přemýšlejících občanů velmi nedůvěřivě, zvlášť když se tak děje vždy zbrkle před blížícími se volbami.

Karel Hvížďala

Přece chýry o tom, že nějaký policista dělal manažerské chyby nebo odmítal někomu stranit, by při důsledné dělbě moci neměly hrát vůbec žádnou roli a i odchod do penze by měl být znám předem. Na ministerstvu vnitra by měl být politikem jenom ministr a ostatní by měli být posuzováni pouze podle své odbornosti a při propracované dlouhodobé koncepci organizace policie by neměly ani reformy nikoho překvapovat.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.