Karel Barták: Dokáže Josep Borrell oživit zahraniční politiku Evropské unie?

13. srpen 2019

Josepu Borrellovi, který byl nominován členskými státy na úřad vysokého představitele EU pro zahraniční politiku, předchází převážně dobrá pověst. Je to zkušený matador na španělské i evropské scéně, bývalý předseda Evropského parlamentu, proslulý ostrými soudy, přesnými analýzami a mnohdy nepříliš diplomatickým jazykem.

Evropská unie potřebuje někoho takového. Její slabá role na mezinárodní scéně v klíčových věcech neodpovídá její ekonomické síle. Borrell by měl pomoci přesvědčit členské státy, že je v jejich zájmu, aby Evropa mluvila a jednala jako jedna z velmocí. Že výzvy globalizovaného světa lze řešit jen soustředěním zdrojů a sdílením svrchovanosti. Jinak bude Evropa čím dál tím víc zůstávat stranou, k radosti putinovského Ruska či Trumpových Spojených států.

V kleštích dohody s Tureckem

Právě sílící ruská agresivita bude v příštím období zatěžkávací zkouškou evropské jednoty. Prezident Putin se nebude s nikým bavit o anexi Krymu a bude pokračovat v destabilizaci Ukrajiny válkou na jejím východě.

Čtěte také

Většina zemí Evropské unie čelí dnes v té či oné intenzitě působení ruských dezinformačních kampaní na sociálních sítích. Složité dilema pro Evropu, stále velmi závislé na ruských energetických zdrojích. A otřes pro především německou představu o mírové spolupráci s Ruskem jako pilíři světového uspořádání po konci studené války.

Migrační krize a série islamistických teroristických útoků v západní Evropě výrazně zkomplikovaly vztahy Evropské unie s islámským arabským světem, který je jejím bezprostředním sousedem. V syrské válce byla Evropa, ke své škodě, přinejlepším nezúčastněným pozorovatelem. Kvůli strachu z migrantů se ocitla v kleštích diskriminační dohody s Tureckem. Na Blízkém východě se stala bezvýznamným hráčem, přispívajícím vlastně k neřešení izraelsko-palestinského konfliktu. 

Proti Trumpovi

Od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se v Evropě šíří obava, že spojenecké závazky, na nichž spočívá bezpečnost a stabilita kontinentu, nejsou tak pevné jako v předchozích desetiletích.

Severoatlantická aliance a Evropská unie by měly daleko těsněji spolupracovat.
Karel Barták

Trump nejenže opakovaně kritizuje slabé zbrojní výdaje evropských členů NATO, ale otevřeně napadá Evropskou unii jako obchodního rivala Spojených států a oslavuje chystaný odchod Velké Británie. Evropská unie by měla neprodleně udělat vše pro zastavení tohoto trendu a zasadit se o to, aby Severoatlantická aliance zůstala základem světové stability. Obě organizace by měly daleko těsněji spolupracovat.

To tu ještě nebylo

Funkce vysokého představitele EU byla zřízena, aby Evropská unie měla tvář symbolizující její aspiraci na postavení světové velmoci. Jako první zasedl v tomto křesle Javier Solana, Borrellův krajan a kolega ze staré gardy španělské Socialistické strany. Posléze byl tento úřad ještě posílen tím, že se rozkročil mezi Radu EU a Evropskou komisi. Catherine Ashtonová a po ní stávající Federica Mogheriniová nejenže předsedaly měsíčním zasedáním ministrů zahraničí členských zemí, ale také řídily evropskou diplomatickou službu a působily jako místopředsedkyně Evropské komise. 

Logo

Totéž bude dělat Josep Borrell, pokud projde slyšením v Evropském parlamentu. Na rozdíl od svých předchůdkyň bude mít výhodu značných zkušeností z více než čtyřiceti let v politice, domácí i evropské. Horké chvilky mu zřejmě připraví katalánští nacionalističtí poslanci, kteří Borrella, také Katalánce, nenávidí za jeho podporu setrvání Katalánska v rámci Španělska. Nepochybně padnou také otázky stran jeho podezřelého obchodování s akciemi před deseti lety, kvůli němuž musel opustit úřad ředitele Evropského univerzitního institutu ve Florencii. 

Setkal jsem se s Josepem Borrellem, když byl předsedou Evropského parlamentu a posléze ve zmíněném institutu ve Florencii. Pokaždé mě ohromila jeho znalost, jeho kapacita, jeho jazykové schopnosti, ale především jeho otevřenost, na hraně diplomatické zdvořilosti. Bude-li potvrzen, mohl by spustit novou, ambicióznější etapu evropské diplomacie. Nebude se bát nazývat věci prvými jmény, i za cenu rozladění vlád, ať členských zemí nebo cizích. To tu ještě nebylo.

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio

Související