Kanada legalizovala marihuanu. Joint nebude dražší než pytlík s čajem, tvrdí expert

21. červen 2018

Kanada se stala prvním bohatým státem na světě, který plně uzákonil používání marihuany pro rekreační účely. Kanadský Senát v úterý odsouhlasil normu známou jako Zákon o konopí. Ten dá nejspíše od září dospělým občanům právo vlastnit, pěstovat a prodávat marihuanu.

Nad tím, jaká rizika a jaké výhody to představuje pro kanadskou společnost, se zamýšlí americký internetový portál Vox.

Pro Kanadu byla legislativa o legalizaci marihuany od počátku sporná. Na jedné straně představuje dosavadní marihuanová prohibice velké výdaje. Každý rok jsou v Kanadě za trestné činy spojené s marihuanou zatýkány desítky tisíc lidí. Celé komunity a rodiny jsou vylučovány ze společnosti, protože si z vězení přinášejí kriminální návyky.

Čtěte takéU sebe až 30 gramů a doma čtyři rostliny. Kanada legalizovala rekreační užívání marihuany

Zavádění nového zákona do praxe bude rovněž nákladné. Ale Vox upozorňuje, že legalizace a zdanění marihuany může přinést také zisk. Ačkoliv, jak se zdá, ne zas tak vysoký. Zkušenost z amerického Colorada, kde bylo rekreační používání marihuany umožněno již dříve, ukazuje, že daně z marihuany mohou stěží dosáhnout jednoho procenta celkového rozpočtu.

Černý trh s marihuanou podněcuje po celém světě násilí a peníze z nezákonného prodeje drog proudí zpět do drogových kartelů. A Kanada v tom není výjimkou. Legalizace však podle serveru Vox pomůže přesunout marihuanu z oblasti nezákonného a násilného trhu na trh legální, a v jeho rámci navíc mohou vzniknout nové pracovní příležitosti.

Rizika závislosti

Ale legalizace s sebou nese i mnohá rizika. Tím, že bude marihuana levnější a dostupnější může častěji docházet k jejímu nadužívání a zneužívání. Odborník na drogovou problematiku Mark Kleiman z Newyorské univerzity se domnívá, že z dlouhodobého hlediska nebude stát joint marihuany víc než pytlík s čajem. Obojí zboží je totiž podle něj vyráběné z rostlin, které je velmi snadné vypěstovat.

Marihuana bude v Kanadě také pro každého snadno a legálně dostupná v maloobchodních prodejnách a už nebude vyžadovat tajné schůzky s drogovými dealery. To je jasná výhoda pro ty, kdo marihuanu užívají bez problémů. Ale její snadná dostupnost může být škodlivá pro lidi, kteří nedokáží udržet její spotřebu pod kontrolou.

Právě nadužívání marihuany a možnou závislost odborníci na drogovou problematiku nejčastěji zdůrazňují jako rizika spojená s jejím užíváním.

„V určitou chvíli si člověk musí uvědomit, že trávit dlouhá léta více jak polovinu dne ve stavu intoxikace nemůže zvýšit pravděpodobnost, že člověk získá Pulitzerovu cenu nebo že vynalezne lék na rakovinu,“ přináší portál Vox slova Jona Caulkinse, experta na drogovou politiku z Carnegieho-Mellonovy univerzity.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související