Kamila Pešeková: Slovensko, koronavirový premiant, přistálo v realitě

20. září 2020

Na jaře, během první vlny koronavirové pandemie, Slovensko samo sebe považovalo za premianta. Patřilo skutečně k zemím s nejnižším počtem nakažených v Evropě. V těchto dnech se i na Slovensku situace výrazně zhoršuje.

Za největší zdroj nákazy považuje ministr zdravotnictví Marek Krajčí koncentrování většího množství lidí na jednom místě, tedy svatby, diskotéky, oslavy. A právě svatby se staly cílem posledních preventivních opatření vlády. Podobně jako v minulosti i tentokrát premiér Igor Matovič tlumočil nejnovější kroky kabinetu na svém facebookovém profilu způsobem sobě vlastním. Uklidňoval nevěsty, že všechno bude dobré, protože na svatbách bude moct být maximálně 100 lidí.

Čtěte také

Z českého pohledu se může takové číslo jevit jako vysoké, ze slovenského ale jako skutečné omezení, protože taková pořádná východoslovenská svatba může být i o několika stovkách hostů. Netrvalo dlouho a na premiéra se snesla kritika, že svatby jsou místem, kam se sjíždí lidé z celého Slovenska, takže přenos nákazy může pokračovat dál a nabrat velmi vysoké tempo. K dalším omezením, která Matovič oznámil, patřilo zrušení maturitních plesů, známých jako stužkové.

Omezený pohyb

Slovensko také zavedlo výrazné restrikce volného pohybu osob, a to hlavně v souvislosti se situací v Česku, kam je teď možné cestovat pouze s omezeními. Výjimku mají studenti, kteří se prokážou potvrzením o studiu. Také umělci, zdravotníci, sezonní zaměstnanci a pendleři, pochopitelně také s potvrzením. V reakci na omezení na hranicích bylo zrušeno několik vlakových spojení mezi Českem a Slovenskem.

Čtěte také

A jako by toho už nebylo málo, postihl Slovensko v posledních dnech vážný problém s elektronickou aplikací na shromažďování informací o nakažených. Zjistilo se totiž, že aplikace Moje ezdravie nebyla dosud dostatečně zabezpečená. A tak mohlo dojít k úniku informací o skoro čtyřech stovkách tisíc lidí testovaných na koronavirus. Nekryté byly citlivé informace jako rodná čísla, adresy, čísla mobilních telefonů, a hlavně výsledky testů na covid-19.

Dá se říct, že přesně půl roku od chvíle, kdy se na Slovensku objevil první případ nemoci covid-19, se země ocitla v boji s nákazou znovu na začátku. Minulé měsíce, kdy se zdálo, že Slovensko je ostrovem uprostřed Evropy, kterému se infekce vyhýbá i díky vysoké disciplinovanosti občanů, byly iluzí. Teď se pandemie vrátila v podobě nezvykle vysokých denních přírůstků, které se ale stále počítají ve stovkách, debat o smysluplnosti nošení roušek i o tom, jestli má být veřejný život v zemi uspaný na minimum.

Kamila Pešeková

Pokud ale někdo slovenským nejvyšším představitelům vyčítá, že jejich opatření postrádají koncepci a racionální přístup, může zůstat v klidu. Horší než v Česku to na Slovensku není.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související