Kamila Pešeková: Slovensko jako neznámý pandemiový šampión

20. květen 2020

Už několikrát v historii se stalo, že Slováci překvapili svým progresivním přístupem. Něco podobného je možné konstatovat i o průběhu koronavirové nákazy v zemi.

Čísla o nakažených jsou ve srovnání s jinými evropskými státy nízká a stejně tak nízké zůstávají i počty obětí.

Čtěte také

Jako symbolické je možné označit, že v zemi přestane platit plošná povinnost nosit roušky. Rouška se stala znakem zodpovědného a rozumného přístupu k pandemii. V Česku, se kterým bývá Slovensko často srovnáváno, se tento krok teprve chystá.

Konec roušek je viditelnou a zásadní změnou. Občané ji mohou považovat i za důsledek vlastní disciplinovanosti. Díky ní se Slovensku podařilo dostat na první místo v Evropě, pokud jde o počet úmrtí na COVID-19 v přepočtu na obyvatele.

A i když se v zemi snaží dohnat skluz, který tu v počtu testovaných na začátku pandemie měli, nově nakažení se počítají v jednotkách. Jsou dokonce dny, kdy „i nula potěší“, uvedl na svém facebooku premiér Igor Matovič, tedy že úřady nezaznamenaly žádného nového nakaženého.

Slovenský úspěch a zahraničí

Čtěte také

Důvodů, proč si Slovensko počíná tak dobře, může být celá řada. Počínaje tím, že patřilo k prvním státům, které uzavřely hranice, školy nebo sportoviště, a nařídilo občanům nosit všude roušky. Až po skutečnost, že vazby Slováků na oblasti s vysokým výskytem nákazy, například Itálii nebo Čínu, jsou výrazně nižší než jinde. Neexistuje žádné přímé letecké spojení mezi Slovenskem a Čínou, a pokud jde o zahraniční dovolenou, dávají Slováci před Itálií přednost tradičně Chorvatsku.

Neměli bychom ale opomíjet ani další důležité faktory, které mají podíl na nízkých číslech na Slovensku. Je to chování nejvyšších představitelů státu, počínaje prezidentkou až po členy vlády. Jako první si začali chránit obličej a ruce, dokonce takto skládali i slib. Tím dali spoluobčanům najevo, že nosit základní ochranné prostředky je něco naprosto normálního a že není třeba se za to stydět.

Čtěte také

Podobné chování nejvyšších politických představitelů nebylo v dalších evropských zemích samozřejmostí. Viděl někdo Angelu Merkelovou se zakrytým obličejem? Prezidentka Zuzana Čaputová dokonce nejenomže roušku nosila, ale dokázala ji přeměnit do podoby atraktivního módního doplňku.

Prvenstvím Slovenska v aktuální koronavirové krizi se opakovaně a rád pyšní premiér Matovič. Prezentuje to jako zatím hlavní úspěch své vlády, jako důkaz, že jeho kabinet je schopný Slovensko ochránit a provést ho těžkou zkouškou. Nemusí přitom řešit zpochybňování nouzového stavu ze strany občanů jako třeba v Nizozemsku. Ani demonstrace proti přijatým omezením, jako je tomu v Německu.

Kamila Pešeková

Slováci vzorně plní nařízení a dávají tak vládě najevo, že jí důvěřují. Zároveň jsou na sebe hrdí, jak dobře situaci zvládají. Je to dobrá zpráva pro Slovensko. Jen je škoda, že se toho o slovenském úspěchu při boji s nemocí COVID-19 v zahraničí moc neví.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio