Kamila Pešeková: Rok 2023 ukáže, jestli bude Zuzana Čaputová kandidovat v prezidentských volbách

14. leden 2023

Rok 2022 byl ve slovenské politice plný zvratů a nečekaných událostí. Podle všeho nebude jiný ani rok 2023. Hned v lednu čeká Slovensko referendum o možnosti zkrátit volební období parlamentu. Pokud by byl plebiscit úspěšný, vedl by ke změně ústavy a do budoucna usnadnil vypsání předčasných voleb. Iniciovali ho opoziční strany v čele s bývalým trojnásobným premiérem Robertem Ficem, kteří kvůli tomu uspořádali celostátní petiční akci.

Jenomže sebrat podpisy je jedna věc, úplně jinou ale, aby se referenda zúčastnilo dost voličů a ono bylo vůbec platné. Právě malý zájem občanů je dlouhodobým problémem slovenských referend. Pokud se do hlasovacích místností nedostaví aspoň polovina všech oprávněných voličů, není hlasování platné. Ani tentokrát není jisté, jestli bude daná podmínka splněna.

Čtěte také

K předčasným volbám se na Slovensku schyluje už od podzimu 2022, kdy se rozpadla vládní koalice. A tak na pořadu dne není ani tak otázka, jestli na ně dojde, ale spíš kdy se tak stane – zda ještě před letními prázdninami nebo až po nich. Tomu se přizpůsobí i dění v nejvyšší politice, které bude zcela v zajetí předvolební kampaně.

Pokud by volby potvrdily výsledky průzkumů stranických preferencí, čekala by po nich Slovensko důležitá změna. Vládu by pak pravděpodobně sestavovala dnešní opozice, tedy umírněný Hlas expremiéra Petra Pellegriniho, který by pravděpodobně vzal do party i svého předchůdce a šéfa populistického Smeru, Roberta Fica. Jestli by zrovna takovéto spojenectví bylo pro Slovensko dobré, je otázkou.

Vliv Fica na budoucí vládu?

Fico se totiž během dvou let, které strávil v opozici, výrazně zradikalizoval. Sám sebe nejraději vidí v roli oběti nových vládních elit. Vyšetřování případů korupce, které zasáhlo nejenom nejbližší okolí, ale i jeho samotného, označoval s oblibou za hon na čarodějnice.

Čtěte také

Zároveň se dnes už také vůbec netají svými protizápadními a proruskými postoji. Ve straně je jeho pravou rukou člověk, který je fakticky propagátorem nejrůznějších konspiračních teorií odmítajících stávající demokratický systém. Válku v sousední Ukrajině považují za dílo Američanů a nesouhlasí s tím, jak dosavadní prozápadní slovenská vláda svému východnímu sousedovi pomáhá, nejenom pokud jde o přijetí uprchlíků, ale i pokud jde o dodávky těžké zbrojní techniky.

Pokud by měl Fico jakýkoli vliv na případnou budoucí vládu, mohlo by se Slovensko kvůli tomu rychle dostat do podobné situace, v jaké je dnes Maďarsko, čili být izolované od svých partnerů v Evropské unii. Nelze ale samozřejmě také vyloučit, že s vidinou vládního křesla Fico procitne a začne se chovat umírněně. Kdo ho ale zažil, jak nejprve ohnivě řečnil na proticovidových mítincích a později na shromážděních proti obranné dohodě se Spojenými státy, příliš velká očekávání asi mít nemůže.

Čtěte také

Jestli a kdy se budou v příštím roce na Slovensku konat předčasné parlamentní volby, nevíme. Dá se ale očekávat, že v roce 2023 už začnou pomalu i přípravy na volby nové hlavy státu. Prezidentské volby by se měly konat v březnu 2024. V průběhu roku by tak mělo být zřejmé, kdo všechno se bude o tento post ucházet.

Všeobecně se očekává, že současná prezidentka Zuzana Čaputová bude usilovat o zvolení i do dalšího funkčního období. I když půjde do případného klání jako favoritka, bude tomu muset již začínat přizpůsobovat své vystupování. V jejím případě to znamená nespoléhat pouze na podporu městských liberálních příznivců, ale udržet si podporu co nejširšího spektra voličů, včetně těch středových a umírněně konzervativních, a také obyvatel venkova.

Kamila Pešeková, komentátorka

I během roku 2023 zůstane jedním z hlavních témat na Slovensku válka na Ukrajině, včetně jejích nepřímých dopadů. K nim patří vysoké ceny, hlavně u energií, které mohou ještě víc postihnout slovenskou ekonomiku, vést k propouštění a snižování životní úrovně obyvatelstva. To všechno zřejmě způsobilo, že v průzkumu veřejného mínění, který byl zveřejněný na sklonku roku, se každý druhý Slovák domnívá, že rok 2023 bude horší než ten předchozí. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.