Kamila Pešeková: Pevné postoje politiků vedou k jejich rezignaci. Nejen na Slovensku

30. listopad 2018

Na Slovensku vyvrcholil několikatýdenní zápas o migrační pakt OSN.

Ministr zahraničí Miroslav Lajčák ohlásil svůj odchod z kabinetu poté, co Národní rada Slovenské republiky schválila rezoluci, která odmítá přijetí migračního dokumentu.

Kamila Pešeková: Globální pakt o migraci a dilema slovenského ministra zahraničí

Ministr zahraničních věcí Slovenska Miroslav Lajčák

Pokud existuje nějaká stálice v kabinetech, které Slovensku v posledních letech vládly, tak se jmenuje Miroslav Lajčák.

Ministr Lajčák se v době svého působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN spolupodílel na vypracování tohoto dokumentu. Proto ho také v rámci slovenské vlády prosazoval.

Ale jak ukazuje poslední vývoj, neúspěšně. Navzdory tomu, že argumentoval přesvědčivě ve prospěch dohody a před možností, že by mohl rezignovat, varoval už před hlasováním.

Stoupenci paktu vidí migraci jako problém, který je třeba řešit na globální úrovni, i když to nepůjde snadno a bude to třeba možné pouze za cenu malých krůčků. Odpůrci paktu naopak podléhají iluzi, že migraci lze radikálními přístupy úplně zastavit.

Stálo ho to slibně se rozvíjející kariéru

Jiří Pehe: Proč je odmítnutí globálního paktu o migraci chyba

Migrace

Vláda rozhodla, že se Česká republika nepřipojí ke globálnímu paktu o migraci, který se chystá přijmout více než 190 zemí celého světa v Maroku na začátku prosince.

Nejen na Slovensku, ale i v jiných evropských zemích kvůli tomu panuje hluboká propast ve společnosti a názory obou táborů se zdají být neslučitelné. Toho mohou využít různé dezinformační weby k tomu, aby dál šířily nepravdivé informace a přispívaly tak k prohlubování rozdílů ve společnosti.

Řada z nich je financovaná z Ruska, které má dlouhodobý zájem na tom, aby se z výbušného migračního tématu stala roznětka, která způsobí vnitřní rozklad Evropské unie a ulehčí návrat starého hegemona.

Jakoby obyvatelé bývalých socialistických zemí zapomněli, že o politickou svobodu, kterou nabyli před téměř třiceti lety, se musí bojovat každý den a že není dána jednou navždy.

Miroslav Lajčák: Češi a Slováci si často neuvědomují, jak moc si jsou blízcí

Ministr zahraničních věcí Slovenska Miroslav Lajčák

Jak silně je česká zahraniční politika propojená se Slovenskou? Není jejich předpokládaná blízkost jen pouhý mýtus? A do jaké míry dělí obě země vztah k Evropské unii?

V těchto dnech se diskutuje o Globálním paktu o migraci i v jiných evropských státech. Debaty se točí v zásadě okolo stejných témat, kterým se na svém zasedání věnovali slovenští poslanci.

Šlo o otázku, jestli plánovaná dohoda ohrozí právo států stanovit si vlastní pravidla pro migraci a jestli má být migrace novým globálním lidským právem nebo zda je přípustná migrace kvůli klimatickým změnám či nikoli. Například v Německu, kde poslanci rozhodovali o paktu ve stejný den jako Slováci, dospěli k úplně opačnému závěru. Vládě jeho podpis doporučili.

Když se stal Miroslav Lajčák před lety ministrem zahraničí, byl v povědomí široké veřejnosti známý skoro výlučně jako manžel populární televizní moderátorky. Během let získal v diplomacii zkušenosti i jméno a stal se jakousi seriózní vizitkou nejenom pro stranu Smer, ale i pro celé Slovensko.

Kamila Pešeková

Lajčák nikdy nepatřil k těm členům vlády, kteří by si libovali ve velkých gestech a ještě větších slovech. Ti se totiž často, když došlo na lámání chleba, ukázali být jako slabí ve svých postojích.

Podceňovaný Lajčák naopak svůj pevný postoj prokázal i za cenu toho, že ho to stálo slibně se rozvíjející kariéru. A takováto vlastnost v našich zeměpisných šířkách je stále ještě vzácná.

Spustit audio