Kamila Pešeková: O návštěvu papeže je na Slovensku výrazně nižší zájem, než se čekalo

2. září 2021

Slovenští katoličtí biskupové se chystají na vrcholnou událost letošního roku, návštěvu papeže Františka. Vyzývají proto věřící, aby se přihlásili a zaregistrovali na setkání. Zájem o akce, které proběhnou v souvislosti s cestou hlavy katolické církve na Slovensko, je výrazně nižší, než se čekalo.

Na první pohled by to mohlo signalizovat, že i v tradičně katolické zemi začíná veřejný vliv církve klesat a ani papež nedokáže být dostatečně velkým magnetem.

Čtěte také

Kapacita na místech, kde se papež František setká s věřícími, je až 400 tisíc lidí. Dosud se do Košic, Prešova, Šaštína nebo Bratislavy přihlásila zhruba desetina původně odhadovaného počtu věřících. Jedinou podmínkou, kterou musí zájemci splnit, je dokončené očkování proti covidu-19.

A to je jeden z důvodů, proč se dosud nepřihlásilo více zájemců. Na Slovensku se v médiích hodně mluvilo o papežových výzvách, aby se lidé sjednotili a nechali se očkovat. Tyto výzvy zatím nepomohly a zůstaly na Slovensku nevyslyšeny. Mezi věřícími je totiž značné procento těch, kteří očkování i nadále odmítají.

Pokus o inventuru?

S rozdělením, jaké je dlouhodobě patrné ve slovenské společnosti a které covid ještě víc zvýraznil, se potýká i slovenská katolická církev. Je tam zjevné napětí mezi stoupenci tradičního proudu, opírající se o dogmata – ve věřících vidí hlavně ty, co mají poslouchat církevní autority. Proti nim stojí hlasy, které chtějí přiblížit církev okolní společnosti a reagovat na její proměny.

Čtěte také

Do toho zapadá i stále ještě nevyjasněná kauza kolem odvolání bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Jeho obhájci v něm vidí oběť vnitrocírkevních intrik, protože upozornil na nekalé hospodaření svého konzervativního předchůdce. Odpůrci Bezáka ho považují za odpadlíka a člověka, který se nikdy neměl stát biskupem.

Z úst vysokých církevních představitelů sice dlouhodobě zaznívá volání po jednotě církevního společenství. Avšak bez vyřešení Bezákova případu se to sotva podaří. Nedá se vyloučit, že právě v tom by mohla být návštěva papeže Františka velkým přínosem.

Bude to zapotřebí i z jiného důvodu. V nejbližší době totiž budou zveřejněny výsledky sčítání lidu. Při tom se podle informací ze samotné slovenské církve očekává, že počet lidí hlásících se ke katolické církvi oproti minulosti výrazně poklesne, a to možná až ke 40 procentům. Před dvaceti lety se k ní přihlásilo více než 70 procent obyvatel.

Kamila Pešeková

Namísto toho, aby se začalo diskutovat o příčinách daného poklesu a jak na vzniklou situaci reagovat, se vedou ve slovenském církevním prostředí virtuální debaty o vakcínách a zda je správné očkovat. Možná i proto, že je to pohodlnější než se pokusit o inventuru a úklid ve velkém domě s místnostmi, do kterých léta nikdo nevstoupil. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio